Zo houd je je vakantiegevoel vast
Leoni van de Water

Zo houd je je vakantiegevoel vast

Na je vakantie keer je met frisse moed en nieuwe energie terug naar je werk. Maar voor je het weet zit je weer in je oude patroon. Lees hier hoe je je vakantiegevoel kunt vasthouden

Ahhh de zomervakantie… De warmte van de zon op je huid, de geur van de zee of de bergen, een verfrissende plons in het water. Minder moeten, veel buiten in de natuur zijn, tijd spenderen met anderen zonder op de klok te hoeven kijken - we houden van op vakantie gaan!

Minder moeten

Tijdens de vakantie ben je 'meer in het moment' en vind je het makkelijk om te ontspannen. Maar dat niet alleen. De rust en het loslaten van het dagelijks leven geven je ook innerlijke ruimte. Je gedachten worden niet opgevuld met van alles dat 'moet', waardoor dieper liggende gedachten aan de oppervlakte kunnen komen.

Voornemens

De vakantie is een uitgelezen kans om je af te vragen: waar sta ik op dit moment in mijn leven? Ben ik blij met hoe het nu gaat? Of zou ik iets willen veranderen? Het schept de mogelijkheid te dromen van een alternatieve realiteit.

Met frisse moed en nieuwe energie keer je terug naar je werk. En daar horen voornemens bij: meer pauzes, op tijd naar huis, blijven sporten, meer leuke dingen doen, je minder druk maken.

Post-vakantiesyndroom

Maar voor je het weet zit je in je oude patroon. De spanning kruipt weer in je lijf, je begint de lunch over te slaan, je drinkt te veel koffie, het werk stapelt zich binnen no-time op, je laat de sportschool achterwege want je bent te moe.

Psychologen van de Universiteit van Granada hebben dit fenomeen bestempeld als het 'post-vakantiesyndroom'. Symptomen zijn vermoeidheid, geen eetlust, concentratieproblemen, slaperigheid, pijn, verhoogde hartslag, angst, droefheid en een diep gevoel van leegheid. Klinkt dit jou ook bekend in de oren?

Cheat sheet

Hoe kun je nou dat post-vakantie-syndroom tackelen? Het is eigenlijk super simpel. Mijn collega en ik hebben een cheat sheet samengesteld. Hiermee kun je maximaal profiteren van je vakantiegevoel. Pak je dit serieus aan, dan heeft dit een positieve invloed op je welzijn- en geluksgevoel op je werk (en je privéleven).

Het is geen hogere wiskunde, de uitdaging zit hem in het serieus nemen van jezelf. Wil je verandering en je beter en gelukkiger voelen, dan is tijd en aandacht besteden aan 'hoe werkt dat bij mij?' en 'wat heb ik hiervoor nodig?' een must. Het hoeft echt niet lang, maar regelmatig hier even bij stilstaan maakt een wereld van verschil.

Klik hier voor je gratis cheat sheet en start meteen!

Samen

En het prettige is, je hoeft dit niet helemaal alleen te doen. Vraag een vriend of collega om deze uitdaging samen met jou aan te gaan! Dat is niet alleen veel leuker, praten over je reflecties zorgt ervoor dat je een laag dieper gaat en dat geeft een verhoogde leerervaring. Dus, let's go!

Over de auteur

Humanisticus Leoni van de Water heeft samen met bedrijfskundige Rena Molter het innovatieve trainingsbureau Over The Moon. Zij helpen mensen effectiever om te gaan met hun eigen stress en die van anderen. De programma's van Over The Moon zijn gebaseerd op neurowetenschap, positieve psychologie, mindfulness, economie, andragogie en filosofie. Heb je behoefte aan (team)begeleiding op je werk, neem dan contact op met Leoni.

Photocredits: flickr Bas Boerman Follow
BLOES! Cirque de la Liberté
HET CIRCUS IS VOOR IEDEREEN

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet