Zingevingsdrukte, daar hebben we last van
Ilse Vooren

Zingevingsdrukte, daar hebben we last van

Je ziet het om je heen – en misschien merk je het bij jezelf: we combineren er op los en willen ook nog eens overal voldoening uit halen. Zingevingsdrukte, noemt lifecoach Ilse Vooren dit. Geen wonder dat we massaal oververmoeid en burned-out raken. Hoe keren we dit tij?

Ik ben voor mijn gevoel te veel in de avonden en het weekend bezig met werk. Het is een automatisme geworden om thuis de laptop open te klappen. Ik voel me schuldig. Is een goede moeder wel steeds aan het werk? Ik ben gewend om veel te werken, maar ik zit de laatste tijd niet zo lekker in mijn vel. Is de balans tussen werk en privé de oorzaak?

Aan het woord is Laurien, een vrouw van veertig. Zij is een van de mensen die hiermee worstelt. Niet alleen in mijn praktijk zie ik het, maar ook uit onderzoek blijkt dat we een ideaal hebben van een actief, vitaal en ondernemend leven waarin alle aspecten kloppen met de eigen hoogste verwachtingen en passies. Een leven waarin we ook nog eens een zinvolle bijdrage leveren aan onze eigen sociale omgeving en aan de maatschappij als geheel.

Zingevingsdrukte

Als individu, stelt socioloog Gabriël van den Brink, is het soms moeilijk al deze verwachtingen van onszelf en van onze maatschappelijke betekenis te integreren en in verhouding tot elkaar te brengen. Want hoe kunnen we een uitstekende professional zijn die altijd maar bevlogen is, harmonieuze relaties onderhouden, werken aan een blakende gezondheid, bevredigende seks hebben, goed voor de kinderen zorgen en ook nog eens een waardevolle bijdrage leveren aan de samenleving?

We verwachten veel van onszelf en willen er ook zo veel mogelijk betekenis uit halen. We hebben niet alleen last van combinatiedrukte, maar ook van zingevingsdrukte. Omdat we weinig vaste kaders meer hebben die voorschrijven wat het goede is en wat we daartoe zouden moeten doen, mogen we dit veelal zelf uitzoeken.

Durf stil te staan

Die vrijheid is een groot goed, maar betekent ook dat we zelf moeten zien te navigeren tussen alle prikkels, keuzes, kansen en waarden die we tegenkomen in ons leven. Keuzes maken van binnenuit vraagt innerlijke ontwikkeling en bewustzijn, waarin ruimte is voor ervaring, lichamelijke signalen en reflectie.

Even stilstaan dus, om te kunnen herijken, te ervaren wat ook alweer de essentie voor jou is. Stilstaan is precies de uitdaging, als je voortdurend getrokken wordt naar weer een activiteit, mogelijkheid of prikkel. 'Stilstaan, stilstaan', denkt je hoofd, 'daar heb ik helemaal geen tijd voor, ik moet al die dingen gedaan krijgen!' Een vicieuze cirkel, die je gelukkig ook zelf kunt doorbreken.

Reflectie

Heb jij ook last van zingevingsdrukte? Dan is het de hoogste tijd reflectiemomenten in te lassen, jezelf af te vragen: wat verwacht ik van mezelf? Hoe wil ik mezelf positioneren in al die rollen en taken die ik aanneem? Het levert je veel op om het beeld dat je hebt van je carrière, maar ook van jouw rol als goede moeder/vader, partner, professional, sporter etcetera, helder te krijgen. Dit proces genereert antwoorden op de praktische vraag hoe je in al die drukte grenzen kunt stellen.

Op Lifestream deel ik graag een van mijn oefeningen die daarbij kunnen helpen:

Waar sta jij? Doe deze oefening

Wil je in korte tijd inzicht krijgen in jouw verschillende rollen, verwachtingen en waarden? Wat heb je nodig? Post-its, pen en 15 minuten tijd.

1. Ga na welke rollen je allemaal inneemt in je werk en/of privé. Schrijf iedere rol op een aparte post-it. Beperk je tot de vijf belangrijkste (bijvoorbeeld: ondernemer, coach, collega binnen team A, schrijver, partner).

2. Leg de post-its op intuïtie voor je neer.

3. Schrijf op een andere post-it bij iedere rol de verwachtingen die er in je opkomen. Wat verwacht of wil je van jezelf in deze rol? Welke waarden ervaar je daarbij en zijn voor jou essentieel (bijvoorbeeld vrijheid, zorg, liefde)?

4. Laat het geheel even op je inwerken. Ervaar wat het in je lijf doet.

5. Waar ervaar je ruimte, waar frictie? Wat wens je te houden, en wat wens je te laten gaan? Wat ervaar je in je lijf?

EnergyCheck

Wil je direct inzicht krijgen in je energiehuishouding ten aanzien van je werk, doe dan de EnergyCheck

De eerste drie mensen die zich via Lifestream aanmelden ontvangen de EnergyCheck gratis!

Over de auteur

Ilse Vooren werkt op het snijvlak van energie, zingeving en performance, zowel op individueel niveau als in organisaties. Ilse is coach, humanistica, auteur en oprichter van Food for Flow: 'Life is energy in motion'. foodforflow.nl

Wil je er meer over lezen?

Vooren, I. en M. Koch. Zin kun je maken. Processen van zingeving begeleiden, uitgeverij Boom. (2017)

Dit artikel is een bewerking uit het boek voor Lifestream. Met dank aan Josephine Krikke.

Photocredits: flickr || UggBoy♥UggGirl || PHOTO || WORLD

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet