50 Plus en fluitend naar je werk. Kan dat?
Marjo van Bergen

Zin in werk voor 50 plussers - door Marjo van Bergen

Als je in dit tijdsgewricht 50+-er bent worden je ineens zo'n 10 extra werkjaren in je schoot geworpen. Wat doe je met deze 10 extra werkjaren?

Anneke (56) "Mijn vader stopte met werken toen hij 57 werd.Zo oud word ik ook dit jaar. Binnenkort loopt mijn spaarplan af. Daar ben ik al jong mee begonnen, voor als ik met de VUT zou gaan. Maar de VUT bestaat niet meer. En nu ook de AOW leeftijd steeds opschuift ziet het ernaar uit dat ik tot mijn 70e moet blijven werken. Ik weet niet of ik dat wel zie zitten. Ik heb het redelijk naar mijn zin in mijn huidige baan, maar ik zou eigenlijk meer willen schrijven. Dat was altijd

Er zijn vele situaties denkbaar – maar dat je erover na moet denken staat buiten kijf.

  • Zoek je een nieuwe baan of blijf je zitten waar je zit?
  • Kun je eerder stoppen met werken?
  • Wat is je belastbaarheid?
  • Wat betekent een verandering in je baan voor je inkomen en andere zekerheden?
  • En tenslotte, niet onbelangrijk: Wat betekent je werk voor je? Ervaar je het werk als zinvol? Voor jezelf en voor anderen?

Denkoefening

Een denkoefening die ik mijn cliënten graag meegeef is deze. Denk eens aan een hele positieve werkervaring, ergens uit je werkende leven. Schrijf die op, in de tegenwoordige tijd, alsof het nu gebeurt. Besteed aandacht aan details.

  1. Waar ben je, met wie, welke tijd van de dag is het, hoe ziet het eruit?
  2. Wat hoor, voel, zie, denk je?
  3. Doe dat nog een keer, maar kies nu voor een recente werkervaring, zonder dat die per definitie positief hoeft te zijn.
  4. Lees de beide ervaringen door. Wat valt je op?

Betekenis van werk

Die waarde die je werk heeft en de betekenis die het voor jou en anderen heeft, verdient een centrale plaats in je keuzes rondom deze levensfase. Zodat je geïnspireerd aan het werk blijft of juist weloverwogen stopt.

Levenslijn

Rond mijn 40e volgde ik een cursus projectmanagement. Er zaten allemaal 40-ers in de groep. De trainer tekende een levenslijn op het bord, met periodes van 7 jaar. De eerste 3 periodes waren allemaal gevuld met vooral veel ontvangen: liefde, zorg, kennis, opleiding.

Bloei van je leven

Zo rond de 4e periode kwam er een omslag. 'Alles wat vergaard is leer je dan inzetten, voor jezelf, je eigen mensen, de wereld daar om heen. Hoe verder je komt, hoe meer je geeft, hoe minder je ontvangt. Je bent in de bloei van je leven, en je productiviteit is hoog'.

Daling op de schaal

De levenslijn in de tekening op het bord steeg naar een stabiel hoog niveau. 'Zo rond je 50e', zo ging de trainer door, 'zet de daling in. Je geeft steeds wat minder, en gaat weer meer ontvangen'. De lijn die hij trok zakte langzaam richting de onderkant van de schaal.

Eye-Opener

'Maar', zei de trainer, 'dat hoeft niet. Je kunt ook ophouden met 'gewoon' geven, en een 'schenker' worden'. Hij zette zijn stift weer bij waar de lijn rond de 50 nog steeds op een hoog niveau zat. En trok nu een nieuwe lijn, een die het hoge niveau continueerde, nog wat optrok, en pas heel laat in het leven licht daalde.

'Wow, wat een eye-opener ', dacht ik, 'ik wil een schenker worden!

Support

Ben jij ook de 50 gepasseerd en wil jij je oriënteren op je toekomst? Dat hoef je niet alleen te doen. Kijk dan eens naar individuele begeleiding of ga met een groep op zoek naar de zin in jouw werk, in deze fase van je leven

Over de auteur

Marjo van Bergen is humanistica, coach en geestelijk verzorger. Je vindt haar aanbod onder dit artikel.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet