Zeven tips voor jullie eigen ceremonie én wettelijke huwelijksvoltrekking in één
Ivonne van Akkeren

Zeven tips voor jullie eigen ceremonie én wettelijke huwelijksvoltrekking in één

Willen jullie trouwen voor de wet en tegelijkertijd uitgebreid stilstaan bij wat je voor elkaar betekent? Met bijvoorbeeld meer tijd voor muziek, sprekers, misschien een persoonlijk ritueel; net wat bij jullie relatie past? Dat kan!

Het vraagt wel om wat achtergrondinformatie. Een wettelijk huwelijk wordt voltrokken door een ambtenaar van de burgerlijke stand of door een zogenoemde BABS: een Buitengewoon Ambtenaar van de Burgerlijke Stand. Elke gemeente heeft minstens één vaste BABS in dienst. Gemeenten mogen zelf bepalen of alleen deze vaste BABSen huwelijken mogen sluiten, of dat ze ook (één van) deze mogelijkheden bieden:

- iemand die al bij de gemeente werkt, wordt benoemd als eenmalig BABS

- een BABS in dienst van een andere gemeente ("externe BABS") wordt benoemd als eenmalig BABS in jullie gemeente

- een "burger" wordt bij de rechtbank beëdigd en daarna in jullie gemeente benoemd als eenmalig BABS

Trouwen met je eigen ambtenaar of toch een huwelijkssluiting door een BABS van je gemeente?

Sommige dienstverleners, lifecoaches of celebranten op Lifestream zijn al beëdigd en eenmalig BABS geweest. Ikzelf ook een paar keer. In sommige gemeentes is dan een benoeming voldoende. Dat kan je tijd en kosten besparen vergeleken met een eenmalig BABS die nog nooit een huwelijk heeft gesloten.

Nu je dit weet, kun je aan de slag:

Tip 1 Neem de tijd! Bedenk minstens vijf maanden van tevoren wat je wilt. Ik zet de mogelijkheden voor je op een rij:

  • iemand die je goed kent (dus een vriend, vriendin of familielid) of iemand die jullie voor de gelegenheid goed wil leren kennen (een ritueelbegeleider, lifecoach of celebrant) leidt jullie ceremonie, waarvan de huwelijksvoltrekking door een vaste BABS van de gemeente waarin je trouwt, een onderdeel is
  • óf iemand leidt je ceremonie en een externe BABS die jullie prettig vinden, voltrekt daarbinnen het huwelijk
  • óf een (vaste of externe) BABS waarmee jullie een klik hebben, doet alles, dus leidt jullie ceremonie én voltrekt het huwelijk
  • óf jullie "bekende" doet alles als eenmalig BABS.

Tip 2 Denk aan de locatie, wat je in je ceremonie wilt en hoe lang die mag duren. Omschrijf je randvoorwaarden en maak eventueel een plan B.

Tip 3 Ambtelijke molens gaan traag en de rechtbank beëdigt meestal maar een of twee keer per maand eenmalige ambtenaren. Voor een eenmalige BABS geldt daarom meestal dat je die vier maanden van tevoren moet aanvragen.

Vraag je gemeente daarom minimaal 18 weken voor je trouwdatum dingen als:

  • welke trouwlocaties je mag kiezen (alleen "vaste" of ook andere plekken)
  • hoe lang een trouwceremonie duurt bij een vaste BABS en/of locatie
  • of je een externe/eigen BABS kunt meebrengen

en bij alles:

  • wat de kosten (die variëren enorm) en voorwaarden zijn
  • welke stappen je moet zetten in welke volgorde.

Wat zijn de mogelijkheden in de gemeente waar je gaat trouwen? Vraag dat na, minimaal 18 weken voor je bruiloft!

Tip 4 Regel een afspraak om dit door te spreken. Gemeentelijke sites zijn vaak onvolledig of verwarrend. Zet wat je hebt begrepen in een mail en vraag om een reactie.

Tip 5 Kan wat jullie willen niet in de gemeente van jullie voorkeur? Overweeg dan een andere gemeente. Beslis op gevoel en handel snel!

Tip 6 Wordt het een ceremoniebegeleider en daarnaast een BABS? Voorkom dubbelingen in hun toespraken. Vertel daarom aan jullie BABS minder en/of andere dingen dan aan je ceremoniebegeleider.

Tip 7 In de meeste gemeenten weet je 3 weken voor de huwelijksdatum wie je BABS wordt. Die neemt daarna dus pas contact op om kennis te maken. Wil je graag een BABS die het geen probleem vindt om zijn/haar deel kort te houden, vertel dan al veel eerder aan je contactpersoon bij burgerzaken hoe je de rol van de BABS ziet, dan kunnen ze iemand kiezen die bij je past. Doe dat zo positief mogelijk; de gemeente ziet het sluiten van het huwelijk als een belangrijke taak en het kan een onprettige sfeer geven als zij het gevoel krijgen dat het voor jullie bijzaak is.

Soms is het afstemmen met de BABS best lastig. Sommigen voelen zich (snel) gekwetst, anderen lijken niet te horen wat hun rol mag zijn.

Als je hierbij, of bij andere aspecten van jullie trouwdag graag advies of begeleiding wilt, kun je vrijblijvend contact opnemen met mij of een van de andere begeleiders die je op Lifestream vindt.

En nog een laatste tip: blijf vooral zelf nadenken. Deze lijst is natuurlijk niet volledig!

Fijne trouwdag!

Over de auteur

Ivonne van Akkeren heeft ruim 20 jaar ervaring als ceremoniebegeleider (celebrant). Je kunt ook bij haar terecht voor begeleiding bij het schrijven van je trouwbeloften, een brainstorm over hoe je alle aspecten van je trouwdag tot een betekenisvol geheel maakt, een passend ritueel en meer… wat je maar wilt! Daarnaast is zij schrijfcoach voor bijvoorbeeld speeches.

Photocredits: Pixabay

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet