Wil je weten hoe moderne filosofen je laten nadenken over je leven?
Maartje Liebregts

Wil je weten hoe moderne filosofen je laten nadenken over je leven?

Je bent niet de enige of de eerste die zich afvraagt wat het leven waardevol maakt. Tijdens de cursus Moderne levenskunst sta je stil bij het belang van zelfkennis, het invullen van jouw vrijheid en de betekenis van vriendschap. Filosofen helpen daarbij!

Waarom maak ik de keuzes die ik maak? Kies ik wel daadwerkelijk voor dat wat ik van belang vind? Levenskunst krijgt urgentie in een tijd van individualisering, secularisering en een grote nadruk op zelfbeschikking.

Hoe kun je naar zelfbeschikking en vrijheid kijken?

Zelfbeschikking wordt vaak als een liberale, smalle moraal geïnterpreteerd: moderne mensen ervaren hun vrijheid vooral als niet-inmenging. Dit wordt ook wel negatieve vrijheid genoemd. Daarmee dreigt een samenleving van mensen die menen dat ze zich kunnen ontwikkelen los van anderen en los van algemeen erkende waarden.

De levenskunst van nu doet iets anders en roept een halt toe aan deze ontwikkeling. Vrijheid is immers altijd relationeel. Mijn vrijheid staat in verhouding tot die van anderen. Bovendien is vrijheid relatief. Het gaat om graden van vrijheid en van onvrijheid. Echte vrijheid is alleen maar te bereiken dankzij daadwerkelijk zelfbeheer. Het gaat in de levenskunst niet om negatieve vrijheid – niemand mag zich met mijn leven bemoeien! – maar om positieve vrijheid – wat is voor mij een authentiek, goed en mooi leven?

De Franse filosofen Pierre Hadot en Michel Foucault legden de basis voor de actuele levenskunst. Maar wat heb je daar aan?

Praten, oefenen en scherper denken

Door je te verdiepen in filosofie, te praten en vooral veel te oefenen leer je scherper te denken over je leven en wat je belangrijk vindt. En op basis daarvan kun je betere keuzes maken. Want daar gaat het om in deze cursus, jouw vragen over hoe te leven.

Je maakt kennis met vele denkers die je voorgingen in het onderzoek naar het goede leven. Filosofen als Montaigne, Levinas, Foucault en Nussbaum.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Dat betekent dat er ruimte is voor teksten én voor praktische wijsheid. Levenskunst betekent oefenen. Daarom oefen je met medecursisten onder leiding van een ervaren docent.

Een van de docenten is Roland Gerritsen. Hij geniet ervan om mensen te laten nadenken over hoe ze in het leven staan:

"Tijdens de cursus vraag ik waar mensen mee bezig zijn. En dat zijn vaak vragen over keuzes maken: Hoe maak ik keuzes? Wat is het belang van zelfkennis? Hoe ga ik om met eenzaamheid?

Je eigen levenskunst ten opzichte van anderen staat ook op het programma. Hoe geef je je leven mooi vorm?

Levenskunst lijkt misschien heel erg op het individu gericht, maar dat hoeft helemaal niet zo te zijn.

Sartre zei: "De hel, dat is de ander", maar veel andere filosofen zeggen juist dat je mens bent in contact met de ander. We hebben het dus over je leven vormgeven zoals jij wilt, maar samen met anderen. Deelnemers krijgen aan het begin van de cursus een reader met teksten, die ze in hun vrije tijd kunnen lezen om hun kennis nog verder te verdiepen."

In de agenda van het Humanistisch Verbond vind je onze verdiepende cursussen. Daar vind je ook meer informatie over de docent en de prijs.

Lees verder over levenskunst op de Humanistische Canon.

Over de auteur

Maartje Liebregts is Teamleider Vereniging en Activiteiten bij het Humanistisch Verbond en hoofdredacteur van Lifestream.

Photocredits: Pixabay

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet