Wel trouwen, geen ring? Hier 10 alternatieven
Ivonne van Akkeren

Wel trouwen, geen ring? Hier 10 alternatieven

Ga je trouwen? Bijna iedereen kiest dan voor een trouwring. Maar wat als je geen ring wilt? Ook zonder ring kun je benadrukken dat jullie bewust voor elkaar kiezen. Neem even samen de tijd en vraag je af wat daarbij jullie doel is. Ik zet een paar alternatieven voor je op een rij.

Wat is de betekenis van een trouwring of jullie alternatief? Welk symbool past bij jullie relatie?

Is het een symbool van je belofte aan elkaar? Een constante herinnering aan dat voor elkaar kiest? Aan een dag gedeeld met dierbaren? Of een signaal aan anderen dat je getrouwd bent?

Waar staat voor jullie een ring -of iets anders- voor? Als je de betekenis weet, wordt de keuze gemakkelijker.

Bewaar een symbool uit je trouwceremonie op een zichtbare plaats in huis.
Het herinnert je aan waarom je kiest voor elkaar.

Als je tijdens je trouwceremonie bewust stilstaat bij wat je voor elkaar betekent, dan kun je dat meenemen naar je dagelijks leven. Misschien inspireren de volgende alternatieven jullie.

  • Maak voor of tijdens je ceremonie samen een schilderij of ander kunstwerk dat jullie liefde verbeeldt. Hang dat thuis op.
  • Je kunt hetzelfde doen samen met je gasten, bijvoorbeeld door hen bij de uitnodiging een puzzelstukje te sturen waarop ze iets zetten dat bij jullie relatie past. In de ceremonie maak je de puzzel, die je thuis ophangt.
  • Wil je dat jullie blijven groeien? Neem tijdens je huwelijkssluiting een boom of struik als symbool en plant die in je tuin.
  • Wil je blijven werken aan je relatie? Schrijf je eigen trouwbeloften en spreek die uit tijdens je ceremonie. Lijst ze in en hang ze in je slaapkamer. Haal ze op twee vaste dagen per jaar van de muur haal en kijk samen waar je op dat moment staat en hoe je verder wilt. Maak daar eventueel een nieuwe gelofte van.
  • Pak 52 kaartjes en zet op elk kaartje iets dat de ander met jou doet. Iets simpels dat je onweerstaanbaar vindt ("die rimpel waaraan ik zie dat je een grap aan het bedenken bent"), maar ook dingen die jou steunen of doen groeien. Iets waardoor je met hem/haar verder wilt. Doe ze in een pot die tijdens het trouwen bij je staat. Elke week pak je blind een kaartje en leest dat elkaar voor. Zo open je in de sleur van alle dag weer je ogen. Misschien ontdek je dat er iets verandert en kun je daar wat mee. En anders ben je gewoon blij met het compliment.

Misschien wil je juist geen ring omdat jullie het symbool voor jezelf wilt houden

Je kunt ook kiezen voor iets dat niemand anders ziet. Ik geef je een paar voorbeelden.

  • Koop (samen?) onderkleding waarvan je weet dat de ander je daar echt mooi in vindt. Trek het af en toe heel bewust aan om te laten zien dat je aantrekkelijk wil blijven voor elkaar.
  • Laat een tatoeage op een plek zetten die anderen (meestal) niet zien. Kies samen wat het moet uitdrukken. Je kunt dezelfde nemen of bijpassende.

Wanneer je graag aan anderen laat zien dat jullie bij elkaar horen, kun je iets kiezen dat je elke dag draagt

Vind je het mooi om te laten zien dat je getrouwd bent maar ben je allergisch of is een ring onhandig? Deze symbolen zijn herkenbaar én praktischer.

  • Opnieuw een tatoeage, maar nu op een zichtbare plek. Zeker als ze (bijna) hetzelfde zijn herkennen mensen dat. Wil je dan een niet mis te verstaan signaal? Kies de naam van je partner, je trouwdatum of iets dat verbinding symboliseert (verweven banden, een boom met jullie namen en misschien -eventueel later- je kinderen, twee ankers, twee duiven).
  • Bijpassende piercings.
  • Allebei hetzelfde horloge (met naam), of manchetknopen en oorbellen met dezelfde uitgesproken vorm. Of dezelfde sleutelhanger, met naam, symbolen, data of iets anders duidelijks.

Samen vind je jullie symbolische en betekenisvolle alternatief voor een trouwring

Misschien lijkt het zoeken naar iets anders dan trouwringen (te) veel werk. Bedenk dan dat je er jaren plezier van zult hebben. En wil je wat hulp bij het nadenken? Ik begeleid je graag!

Ook kan ik je als ceremoniebegeleider helpen met het voorbereiden van je viering, en/of op je trouwdag je trouwceremonie leiden. In veel gemeentes kan ik bovendien je huwelijk sluiten als trouwambtenaar (BABS) voor een dag.

Waar je ook voor kiest: ik wens je alvast veel geluk én een trouwdag die helemaal bij jullie past!

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet