Wat moet je doen als een burn-out dreigt?
Gwen van der Zwan

Wat moet je doen als een burn-out dreigt?

Romeo de Wit, 48, dreigde burnout te raken. Hij volgde een combi-traject bij humanisticus Lisette van Ardenne. Gwen van der Zwan zocht hem op.

"Ik werk voor justitie als senior adviseur en geef adviezen over het vreemdelingenbeleid. Ik ben één van degenen die ervoor moet zorgen dat mensen die uitgeprocedeerd zijn en daarmee dus illegaal in Nederland zijn, teruggaan naar hun eigen land. Het werk dat ik doe wordt door mensen nog wel eens in het verdomhoekje gezet. Er is zelfs wel eens tegen me gezegd dat ik rücksichtslos omga met de medemens. Dat soort opmerkingen trek ik me erg aan. Daarnaast is de werkdruk nogal hoog en voel ik mee met de mensen die bij ons verblijven en vanzelfsprekend niet de makkelijkste tijd hebben.

Ik dreigde overbelast te raken

Dit begon mijn mensbeeld een beetje aan te tasten. Ik raakte het besef kwijt dat er ook nog mensen zijn die blij zijn en met wie het goed gaat.

Al met al werk ik dus niet bepaald in een omgeving waarin positiviteit de boventoon voert.

Dit leidde ertoe dat ik overbelast dreigde te raken. En hier moest ik iets aan doen. Omdat wij binnen Justitie ook een team geestelijk verzorgers hebben – waaronder een humanistisch geestelijk verzorger – was ik al bekend met de humanistiek.

Ik ben toen het combi-traject gaan volgen bij Akker, praktijk voor fundamentele gezondheid. Dit traject is een combinatie van individuele gesprekken en een 8-weekse mindfulnesstraining bij een humanisticus. Anders dan bij de meeste mindfulnesstrainingen werd mijn mindfulnesstraining dus door een humanist gegeven.


Ik vind het humanisme mooi omdat het uitgaat van de mens in plaats van een god. En uiteindelijk moeten wij mensen het met elkaar doen, of je nou religieus bent of niet. Belangrijke waarden zoals bijvoorbeeld rechtvaardigheid en naastenliefde hoef je niet perse vanuit een kerkelijke achtergrond te verwezenlijken. Maar die kun je ook vanuit het humanisme praktiseren. Vorig jaar ben ik naar een Socrateslezing van Joris Luyendijk geweest. Die lezing vatte eigenlijk goed samen wat ik mooi vind aan het humanisme. Namelijk het belang van onderling vertrouwen en het bezig zijn met de vraag hoe we als samenleving iedereen kunnen includeren in plaats van dat er sprake is van verdeeldheid. Het feit dat iedereen toegang heeft tot social media kan namelijk zorgen voor verbinding maar ook juist voor verdeeldheid. En dat wil het humanisme juist voorkomen. Omdat we online zomaar van alles over elkaar kunnen roepen.

Ik wilde meer tot mezelf komen, reflecteren

Ik ben het combi-traject ingegaan om meer tot mezelf te komen. Natuurlijk is het voor iedereen goed om te bezinnen en te reflecteren op jezelf. Maar bij mij voelde het echt nodig.

Ik wist op een gegeven moment namelijk niet meer precies wat mijn drijfveren waren.

Ik vroeg me bijvoorbeeld af wat mijn normen en waarden waren, en wat ik bijdroeg aan het geheel. Ook was ik kwijt wat mijn langetermijndoelen zijn.

De balans terugvinden na burn-out

Het combi-traject is mij erg goed bevallen en heeft mij geholpen de balans in mijn leven terug te vinden. Naast dat ik praktische handvatten heb mee gekregen zoals mindfulnessoefeningen weet ik nu weer wat mijn drijfveren zijn en waarom ik dit werk doe. Dat gaat namelijk over rechtvaardigheid. Zonder dat duidelijk te hebben kon ik niet pal staan voor mijn werk en was ik veel gevoeliger voor kritiek, druk en negativiteit. En dat is precies wat er in mijn geval toe leidde dat ik overbelast dreigde te raken."

Vanwege privacy hebben we de naam van de geïnterviewde gewijzigd. De werkelijke naam is bij de redactie bekend.

Over de auteur

Gwen van der Zwan studeerde af aan de Rietveldacademie, doet de premaster aan de Universiteit voor Humanistiek en werkt voor Vice.

Photocredits: Aankomst van vluchtelingen in kamp Dolo Ado l Giro 555 SHO op flickr

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet