Tien Tips voor een Toespraak bij een Bruiloft
Ivonne van Akkeren

Tien Tips voor een Toespraak bij een Bruiloft

Speechen… altijd spannend! Hoe zorg je er voor dat je vol vertrouwen naar voren stapt een mooie speech houdt?

Tip 1: Kies je onderwerp.

Dat kan een levensloop zijn, de dingen waaraan je merkt dat dit stel bij elkaar hoort of iets anders. Bedenk wat je daarover Ă©cht wilt zeggen.

Wat is "je punt"? Zet dat kernwoord boven een a4tje.

Tip 2: Sprokkel en structureer

Laat je a4tje liggen. Uren of dagen. Schiet je iets te binnen, plak er een memo op. Ga weer aan het werk als je zin hebt. Hoe? Ik geef twee voorbeelden, maar wanneer jouw manier er niet bij zit kun je op internet tips sprokkelen. Of mail mij gerust!

Manier 1: Schrijf zonder censuur (!) in 5 minuten alles wat je bij je kernwoord te binnen schiet. Kies daaruit 4 woorden die je het meest aanspreken. Schrijf die elk boven 1 vak op je a4tje en laat de woorden opnieuw stromen. Leg het dan weg. Is de tijd rijp, omcirkel dan de 15 beste woorden; de kapstok van je stuk. Wedden dat je de grote lijnen dan al hebt?

Manier 2: Kijk naar kernwoord. Hoe uit zich dat bij dit paar? Zie die herinneringen voor je, als een foto of filmpje. Begin en eindig je verhaal met het beschrijven van zo'n moment. De andere woorden komen vanzelf. Neem eventueel echte foto's mee. Dat geeft jou en de kijkers houvast terwijl je vertelt.

Tip 3: Laat iets van jezelf zien.

Stel jezelf voor en laat gerust af en toe doorschemeren wat je vindt of voelt. Hou het wel klein. Het gaat om het paar, niet om jou.

Tip 4: Oefen hardop en verkort.

Heb je een hond? Ga wandelen. Kijkt hij kwispelend naar je op, dan heb je de juiste toon te pakken ;-) . Spreek langzamer dan normaal. Door de zenuwen versnel je! Duurt het langer dan 7 minuten, haal dan wat weg. Laat eventueel iemand luisteren en vraag wat misbaar is.

Tip 5: Kies je moment.

Geeft het je rust als je een precieze tijd weet? Of wil je die dag kiezen wanneer je er klaar voor bent? Maak goede afspraken met de ceremoniemeester.

Tip 6: Trek kleren aan waarin je jezelf lekker voelt.

Knellende schoenen of een twijfeljurk maken je minder zeker.

Print je tekst op dun karton, dan ziet niemand je gebibber

Tip 7: De puntjes op de i.

Als je zonder oplezen durft, typ dan per alinea alleen de kernwoorden uit. Print de tekst op dun karton, dan ziet niemand je gebibber. Teken er een symbooltje voor rust op. Loop langzaam naar voren, kijk even rond, adem en begin. Dat mag best met: "Spannend hoor!" Iedereen zal het snappen en het haalt wat spanning bij jou weg.

Het gaat je lukken!

Over de auteur

Ivonne van Akkeren is ceremoniebegeleider. Je vindt haar aanbod onder dit artikel.

Dit artikel is eerder in Zook.nl verschenen

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet