Samen betekenis geven aan je abortus
Kiki Biel en Rebekka Roozendaal

Samen betekenis geven aan je abortus

Onbedoeld zwanger raken en de keuze voor abortus roepen vragen en soms tegenstrijdige gevoelens op. Wat wil ik eigenlijk met mijn leven? Hoe kijk ik aan tegen wat er in mij groeide? Hoe zit het nu met de liefde? Het kan je kwetsbaar en eenzaam maken. Om die reden organiseren wij gespreksgroepen over dit thema.

We staan met een klein groepje vrouwen rondom de koffietafel. Het is midden in de winter. We warmen onze handen aan een mok hete thee. Tension Tamer, heet de thee. Die naam vinden we toepasselijk. Op het pakje staat een prinses die rustig tegen haar draak leunt. In een ooghoek zien we de kring stoelen klaar staan. De bloemen in het midden verzachten de ruimte.

Gevoelens en vragen over hun abortus

Even later zijn deze stoelen bezet met vrouwen die een abortus hebben ondergaan en worstelen met hun gevoelens daarover. De vragen die we bespreken herkennen we. Ze variëren van hoe voel ik me in mijn lijf? tot: met wie kan ik deze ervaring delen? Deze vragen, vragen om aandacht, terwijl de vrouwen die het betreffen misschien tegelijkertijd zo onopvallend mogelijk met het leven door willen. We merken hoe belangrijk het is te midden van al deze vragen om stil te staan, jezelf uitdrukking te geven en te luisteren.

Schuld, verdriet, woede én nieuwe inzichten na delen abortus-ervaring

De spanning neemt in de loop van de bijeenkomsten af en we raken vertrouwder met elkaar. In de tweede bijeenkomst stellen we afspraken op, waardoor iedereen zich veilig kan voelen. Er komen steeds meer en andere aspecten van de abortus-ervaring naar voren. Schuldgevoelens, verdriet, woede, eenzaamheid, maar ook inzichten die zonder de abortus niet zouden zijn ontstaan.

foto handen gespreksgroep (002).JPG

Wanneer vrouwen hun persoonlijke verhaal willen delen ontstaat dat vanuit een uitnodiging, niet vanuit verwachtingen. En als een vrouw alleen wil luisteren is dat ook goed.

Eén van deze vrouwen schrijft ons later:

Ik ben heel dankbaar en blij dat ik met deze groep heb meegedaan, het is van veel betekenis voor mij en ik denk voor alle vrouwen. Het was heel fijn om in een oordeelloze setting te zijn waar vrouwen elkaar wilden leren begrijpen en aandachtig waren.

We sluiten de gespreksgroep af met een gezamenlijke maaltijd. Misschien klinkt het gek, maar het was ook erg gezellig. Samen delen en samen doorleven heeft het lichter gemaakt. De abortus heeft niet voor iedereen al een plek gekregen, daarvoor kan een langere weg nodig zijn. Op die reis zijn we een stuk samen opgetrokken, niet altijd over makkelijk begaanbare wegen, maar het was zeker de moeite waard.


Interesse? Kom naar de vrijblijvende kennismaking op 9 januari 2020. Daarna zijn er acht bijeenkomsten, om de week op donderdagavond te beginnen op 23 januari. Onder dit artikel vind je onze contactgegevens.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet