Moeite met keuzes maken? Volg dan de cursus Klassieke levenskunst
Maartje Liebregts

Moeite met keuzes maken? Volg dan de cursus Klassieke levenskunst

Wat maakt een leven mooi en waardevol? Kies ik daadwerkelijk voor wat ik van belang vind? Als jij je deze vragen wel eens stelt, bevind je je in goed gezelschap. Oude denkers als Socrates, Aristoteles en Epicurus gingen je voor. Levenskunst is een recente vorm van ethiek die teruggrijpt op de Griekse en Romeinse Oudheid. Het gaat over het goede leven.

...dat een leven waarbij men zichzelf niet onderzoekt, een mens onwaardig is...

-Socrates-

Wil je kennis maken met deze denkers in het onderzoek naar het goede leven? Tijdens de cursus Klassieke levenskunst leer je over het ontstaan van de levenskunst, de vragen waar het om draait en de relevantie voor jouw eigen leven. Door je te verdiepen in filosofie, te praten en te oefenen, leer je scherper te denken over je leven en wat je echt belangrijk vindt. Want daar gaat het om in deze cursus: zoeken naar een antwoord op jouw vragen over hoe te leven.

Filosofie van de levenskunst blijft niet beperkt tot de studeerkamer maar draait juist om het leven hier en nu. Levenskunst is oefenen, oefenen en oefenen. Daarom lees je niet alleen teksten en hoor je over deze denkers ook oefen je met je medecursisten onder leiding van een ervaren docent.

Wat hebben klassieke filosofen ons nu te zeggen? Een cursist vertelt

"In twee jaar tijd verloor ik mijn beide ouders en echtgenoot. Bovendien verhuisde ik en mijn beide kinderen ook." Nu moet ik richting geven aan mijn leven, merkte ze, want er zijn mooie, andere dingen te doen. "Maar hoe pak ik het aan?" Ze schreef zich in voor de cursus Klassieke levenskunst.

"Je hoort dingen die je nog niet weet en maakt kennis met de meest vreemdsoortige opvattingen van filosofen en je medecursisten. Iedereen krijgt genoeg ruimte om vragen te stellen en over eigen ervaringen te vertellen, zonder dat het te lang duurt.

Heerlijk om te horen hoe verschillend je daarover kunt denken. Zoals bij de stoïcijnen.

Sommigen zijn helemaal voor hun denkwijze, anderen helemaal tegen.

Alles wat gebeurt in de wereld is volgens de stoïcijnen van tevoren onverbiddelijk bepaald, maar de vrijheid en autonomie van de mens zit hem erin dat hij vrij is in zijn reactie hierop. Deze reactie is bepalend voor het menselijk geluk. Voor mij denken ze veel te rechtlijnig, dat past niet bij mij. Dus normaal gesproken zou ik hun ideeën dan naast me neerleggen. Maar als ik naar anderen luister die het wel een goede denkwijze vinden en daarover praat, dan denk ik o ja, zo kun je er ook naar kijken. Door de interactie kom je op andere ideeën."

Zelf voel ik me erg thuis bij Montaigne. Van alle filosofen die we hebben besproken staat hij het meest voor vrijheid. Hij denkt niet zo vast, maar volgt een bepaalde gedachtegang en staat zichzelf toe ook een andere gedachtegang te volgen, waardoor hij een soort openheid houdt.

Durf te Denken - SOCRATES from Durf te Denken on Vimeo.

Lees meer over de Socrates, stoïcijnen en Montaigne in de Humanistische Canon.

Meedoen?

Kijk in de agenda van het Humanistisch Verbond voor een verdiepende cursus bij u in de buurt. Daar vind je ook meer informatie over de docent en de prijs.

Over de auteur

Maartje Liebregts werkt als Teamleider Vereniging en Activiteiten bij het Humanistisch Verbond en is hoofdredacteur van Lifestream.

Photocredits: Humanistisch Verbond

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet