Merel, de bijzondere uitvaart van een zestienjarige
Hennie de Haan

Merel, de bijzondere uitvaart van een zestienjarige

Hennie de Haan is humanistisch spreker bij uitvaarten. "Ik wil vertellen over een van de eerste uitvaarten die ik begeleidde. Het betrof een meisje, dat was overleden na een operatie. Ze was pas zestien jaar. Ik noem haar Merel."

"Het was een heel verdrietig gesprek met de ouders. Merel lag opgebaard in haar slaapkamer, vol met tierlantijntjes, zoals een tiener dat heeft op die leeftijd. Een prachtig meisje met lang blond haar lag in haar bed onder een plaid. Haar voeten staken eronder uit, gestoken in hoge hakjes met tijgerprint, alsof ze zo zou opstaan. Om haar heen zaten haar vriendinnen, ze waren ontzettend verdrietig."

Levensverhaal

"Op de dag van de uitvaart vertelde ik kort haar levensverhaal in de kerk. Er waren zo'n 400 genodigden. De kerk was helemaal vol. Merel lag opgebaard in een witte kist en lag als middelpunt in het licht. Heel veel mensen wilden iets zeggen. Ook haar vriendinnen vertelden over haar leven.

Daarna vertelde ik mijn verhaal over Merel. Ik sloot dat af met een gedicht over een vlinder."

Vlinder

"En juist terwijl ik daarmee bezig was, kwam er een prachtige vlinder over de kist heen vliegen. Er ging een golf van 'oooohhhhs' door de kerk. De vlinder fladderde nog een keer terug en toen vloog hij weg. Het was hartje winter, februari. Als ik het niet zelf had gezien, zou ik het niet kunnen geloven. Op mij heeft deze uitvaart een diepe indruk gemaakt die ik nooit zal vergeten."

Zo komt De Haan tot een goede uitvaart

Voor Lifestream geeft ze 5 tips:

"De kunst om een goed verhaal te maken is:

  • goed luisteren naar familie en vrienden
  • veel vragen stellen
  • zoveel mogelijk de naasten aan het woord te laten
  • hen te stimuleren om zelf ook iets te doen
  • de belangrijkste vraag te beantwoorden: wat heeft de overledene in haar of zijn leven betekend?"

Humanistische uitvaartbegeleiding

Iedereen die hulp nodig heeft bij het begeleiden van een uitvaart, kan een beroep doen op een van de professionele vrijwilligers van de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding.

Over de auteur

Hennie de Haan (69) is als spreker verbonden aan de Stichting Humanistische Uitvaartbegeleiding Regio Friesland en doet dit sinds 2009.

Photocredits: fragment van Meisje in witte kimono, George Hendrik Breitner, 1894, Beeldbank Rijksmuseum Amsterdam

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet