Maak je eigen gezinsritueel
Maaike Kluit

Maak je eigen gezinsritueel

Voor een mini-ritueel in de huiselijke kring is maar weinig nodig. Een idee, een gezamenlijke wens, een vorm, en vooral: durf. Gewoon doen, een eigen ritueel bedenken en uitvoeren. De waarde van een klein ritueel groeit in de loop van de tijd. Hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt.

Daar zaten ze in mijn spreekkamer: vader, moeder, twee zoons, een dochtertje en de hond. Een leuk gezin, op zoek naar een alledaags ritueeltje om kleine overwinningen, meevallers of fijne momenten thuis met elkaar te vieren. Ik vroeg naar voorbeelden. Want het ging hen niet om de grote mijlpalen als verjaardagen of diploma's, zoveel was duidelijk. Het ging om de geluksmomentjes.

Geluksmomenten vieren

Waar kun je aan denken bij een geluksmoment? Dit gezin had voorbeelden te over:

'Een compliment krijgen over het optreden met mijn koor', zei de oudste zoon.

'De eerste dag weer naar school, nadat je ziek bent geweest', zei het meisje.

'Als je een goed cijfer hebt gehaald voor iets wat je moeilijk vindt!' riep haar broer.

'Toen ik had gehoord dat ik een nieuwe baan had,' zei de vader.

'Met een goed humeur thuiskomen, ondanks een lekke band', zei de moeder.


Daarvoor moest dus een ritueel bedacht worden. Waarom? Omdat ze het belangrijk vonden om bij die geluksmomenten even met zijn allen stil te staan. Juist omdat ze die niet voor lief wilden nemen, maar met aandacht en dankbaarheid wilden koesteren. En omdat ze dat niet alleen voor zichzelf wilden doen, maar nadrukkelijk ook met hun gezinsleden wilden delen: even meegenieten van dat mooie cijfer, die nieuwe baan of dat fijne compliment.

Omdat ze het belangrijk vonden om bij die geluksmomenten even met zijn allen stil te staan.

Hoe pak je het aan?

Ik begon hardop na te denken:

  • 'Wat vinden jullie belangrijk aan het mini-ritueel?
  • Staat één iemand in het middelpunt of willen jullie er allemaal aan meedoen?
  • Wil je dat er iets tastbaars overblijft van het ritueel, of gaat het vooral om het moment zelf?
  • Past het bij jullie om te zingen of muziek te maken, om iets speciaals te eten of te drinken, om elkaar aan te raken, om een bepaalde spreuk te herhalen? Of hangt dat van de situatie af?'


De antwoorden waren in dit geval duidelijk. Het feestje moest van iedereen zijn, en het moest praktisch zijn. Want je kunt niet drie keer per week taart eten, stelden ze lachend vast. Als je bij elk geluksmoment bloemen op tafel zet, verliezen ze toch snel hun betekenis. En iets bijzonders in elkaar knutselen is leuk, maar als je dat herhaalt heb je aan het eind van het jaar een huis vol mutsen, kettingen, prullen en tekeningen.

2017-11-12 12.34.30[9].jpg


En toen was het er ineens, hun gezinsritueel

Het begint met het opblazen van een ballon. Goed cijfer gehaald? Dat komt er op te staan: een 8 voor taal! Vervolgens wordt de ballon doorgegeven. Broer, zus, vader of moeder mag tijdens het vasthouden van de ballon iets zeggen over dat mooie cijfer. Ze kunnen er zelfs iets bij schrijven: wat goed van jou! Ik ben trots op je! Of tekenen: een hartje, een zonnetje, een bloem. Tenslotte komt de ballon weer terug bij de eigenaar. En dan….
Het complimentenrondje wordt letterlijk met een knal afgesloten: wie iets te vieren heeft, mag de ballon doorprikken. 'Knal 'm erin!', noemen ze dit moment. De hond vertrekt geen spier, en de vier katten ook niet.

Een ritueel draaiboek

Voordat ze bij mij vertrokken, hebben de gezinsleden met zijn allen hun eigen rituele draaiboek in elkaar gezet. Allemaal een eigen bladzijde, die in woord en beeld een stap van hun mini-ceremonie beschrijft. Het werd een kleurrijk geheel en een prachtig gezamenlijk product met een koordje erdoor, waarmee ze tenslotte naar huis gingen.

Heb je zelf ook weleens iets te vieren? Voor een mini-ritueelt in de huiselijke kring is maar weinig nodig. Een idee, een gezamenlijke wens, een vorm, en vooral: durf. Gewoon doen, een eigen ritueel bedenken en uitvoeren. De waarde van een klein ritueel groeit in de loop van de tijd. Hoe vaker je het doet, hoe leuker het wordt.

Wil je ook een eigen gezinsritueel maken? Of zoek je iemand die een ritueel kan begeleiden? Mijn aanbod vind je onder dit artikel.

Over de auteur

Maaike Kluit is humanisticus en ritueelontwerper

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet