Love Child, persoonlijke portretten over de vervulde en onvervulde kinderwens
Madea le Noble

In deel I van dit tweeluik het persoonlijke verhaal van Judith en Aaron

'Vrijwel geen verlangen gaat met zoveel emoties gepaard als de kinderwens', schrijft Arnon Grunberg in het voorwoord van Love Child. Het boek van fotografe Mascha Jansen onderzoekt de kinderwens en modern ouderschap anno 2018.

Het traditionele gezin is al lang niet meer de enig denkbare samenstelling waarbinnen mensen kinderen krijgen en grootbrengen. Gelukkig maar, want onder alleenstaanden en homoseksuele koppels kan de kinderwens net zo existentieel aanwezig zijn. Voor hen is het krijgen van kinderen lang niet vanzelfsprekend, en soms volgt een enerverende en emotionele zoektocht naar alternatieve oplossingen om deze wens te vervullen.

De kinderwens raakt aan iets existentieels, toch existentiëler kennelijk dan de viool, de roman of zelfs gezondheid.

- Arnon Grunberg -Fotografe Mascha Jansen maakte Love Child, over de kinderwens en modern ouderschap. Een fotoboek met portretten en persoonlijke verhalen van donorkinderen, donoren, ongewenst kinderloze mannen en vrouwen, wensouders en moderne gezinnen die ze twee jaar lang volgde in hun zoektocht.

Voor Lifestream gaf een drietal geportretteerden toestemming hun verhaal te delen. Deel I van dit tweeluik is het verhaal van Judith & Aaron.

Ik dacht: vergeet het maar.

Judith (34, theatermaker) en haar partner Judith krijgen een kind met jeugdvriend Aaron (33, filmmaker) die anderhalve dag in de week voor de kleine gaat zorgen.

Judith: Op mijn 28ste liep de relatie met mijn vriend stuk. Pas toen ik weer alleen was, begon ik te verlangen naar een kind. Ik werk als mime-acteur. Judith was dramaturg bij de voorstelling waarin ik speelde. We raakten bevriend. Op een dag staarde ik naar haar lippen en schrok van mijn gevoel: oei, die wil ik kussen. Vanaf toen ging het snel. Judith was de 40 gepasseerd, ze had al afscheid genomen van haar kinderwens. Maar ik wilde een kind. Na veel gesprekken vroeg ik mijn ex of hij met ons een kind wilde.

LOVE CHILD Judith (1982) IMG_1342_V5a.jpg

Aaron:

Op de middelbare school was Judith de vriendin van mijn beste vriend. Ik was een tijdje stiekem verliefd op haar. Pas in mijn laatste jaar aan de Hogeschool voor de Kunsten kwam ik uit de kast.

In datzelfde jaar voelde ik een knobbeltje op mijn bal. De volgende dag werd ik meteen geopereerd. De operatie verliep goed, maar ze raadden me aan om mijn zaad in te laten vriezen. Een jaar later was de kanker uitgezaaid en werden mijn zaadleiders en lymfeklieren kapot bestraald.

Judith: Op een avond at ik met Aaron en een vriendin. Aaron vertelde dat hij een kind wilde. We wisselden een betekenisvolle blik uit. Toen mijn ex nee zei, belde ik Aaron. Ik zag alleen op tegen de medische weg naar bevruchting.

Aaron: Ik wilde altijd al kinderen, maar door de bestralingen kan dat alleen via een hormoonbehandeling. Ik dacht: welke vrouw wil dat nou voor mij ondergaan? En toen was er dat etentje. Judiths kinderwens verraste me. Ik dacht direct: met Judith, dat zou perfect zijn. We kennen elkaar al achttien jaar en staan hetzelfde in het leven. Judith vertelde over het gedraai van haar ex en ik probeerde heel neutraal te zeggen: 'Volgens mij moet je er gewoon mee stoppen.' Niet lang daarna belde ze.

LOVE CHILD  Aaron IMG_0563_V4a.jpg

Judith: De eerste keer oogstten ze elf eitjes bij me, waarvan er acht geschikt waren voor bevruchting. Dit lukte bij twee eitjes, een werd teruggeplaatst, de ander ingevroren. Het bevruchte eitje sloeg niet aan en het ontdooien van het tweede ging mis. De tweede ronde bleek dat ze maar twee eitjes konden oogsten. Ik dacht: vergeet het maar. ICSI wordt maar drie rondes vergoed, dus de spanning nam toe.

Aaron: Judith betwijfelde of ze een derde ronde aan zou kunnen. Ik wist: als het nu niet lukt, is het einde oefening voor mij. Ik had al met twee lesbische stellen gepraat, die uiteindelijk het kind toch zelf wilden opvoeden. Nog een keer investeren in een partij die dit traject met mij zou willen aangaan, zag ik niet zitten.

Judith: Beide eitjes werden bevrucht en weer moesten we drie dagen wachten. Een kon worden teruggeplaatst. Ik heb nauwelijks last gehad van de hormonen, maar dat wachten was zwaar.

Na twee weken zag ik een heel licht tweede streepje op de zwangerschapstest.

Love Child,
Fotoboek over een (onvervulde) kinderwens
.
Voorwoord: Arnon Grunberg
.
Fotografie: Mascha Jansen
Vormgeving: Sybren Kuiper
Interview met: Dirk De Wachter
Essay: Marleen Moors
Verhalen wensouders: Paulien Bakker

- Als je Love Child het wilt bestellen kan dat via:
info@maschajansen.com

Lees ook deel II van dit tweeluik, het verhaal van Laura.

Lees ook de recente publicatie in de Volkskrant bijlage van 22 juni j.l.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet