Zo schrijf je een rouwadvertentie en kaart
Gwen van der Zwan

Zo schrijf je een rouwadvertentie en kaart

Wanneer er een dierbare uit je directe kring overlijdt moet je een heleboel regelen. Dingen die je misschien nog nooit eerder hebt hoeven doen. Zoals het opstellen van een rouwkaart en advertentie. Waar moet je rekening mee houden bij het schrijven daarvan? Drie experts gaven ons een achttall nuttige tips.

Wat moet je allemaal doen na een overlijden? Dat is nogal wat. Zo moet je contact opnemen met een uitvaartondernemer, een overlijdensakte regelen, instanties inlichten, een crematie of begrafenis voorbereiden en misschien wil je wel een speech schrijven. Maar één van de eerste dingen die je te wachten staat is het schrijven van zowel een rouwkaart als een rouwadvertentie. Want mensen zullen op de hoogte gesteld moeten worden van het overlijden van je dierbare en willen weten waar en wanneer het afscheid plaats zal vinden.

Een boel te doen dus en dat terwijl je juist in de dagen na het overlijden waarschijnlijk overmand ben door emoties. Om je hier een beetje bij te helpen schreven we een aantal artikelen waarin we het uitvoeren van dit soort taken op een rijtje zetten. Eerder schreven we een artikel over hoe je een uitvaartspeech schrijft. Voor dit artikel belden we een aantal experts om ze te vragen waar je rekening mee moet houden bij het schrijven van een rouwadvertentie en een rouwkaart. Zij gaven ons acht nuttige tips die we hieronder voor je op een rijtje hebben gezet.

Ga bewust met je dierbaren om

Volgens (humanistisch) uitvaart en afscheidsbegeleider Ria Pool Meeuwsen begint het voorbereiden van een passende rouwkaart/advertentie al lang voordat een dierbare overleden is. "Het is belangrijk om bewust met je dierbaren om te gaan, juist ook als ze nog leven. Want je wilt niet achteraf zeggen: had ik dat maar gedaan." Volgens Meeuwsen wordt het hierdoor een stuk makkelijker om de juiste woorden te vinden voor het schrijven van een passende rouwkaart en rouwadvertentie, mocht iemand overlijden. "Ook al ben je dan overmand door verdriet, hoef je je in ieder geval niet af te vragen wat voor relatie je eigenlijk had met de overledene, want dit weet je al." Hoe je bewuster met je dierbaren omgaat?

Zet gewoon een keer de televisie uit en vraag de ander hoe het met hem of haar gaat. Daar komt het op aan.

Praat over wat ze willen na hun dood

Uitvaartspreker Cecile Klappers voegt hier nog aan toe dat het ook zinnig is om het gesprek over de dood eens aan te gaan met mensen die dicht bij je staan.

Het is waardevol om het met mensen te hebben over wat ze graag zouden willen na hun dood.

Volgens Clappers leven we in een maatschappij waarin we alles voorbereiden, behalve onze dood. "Terwijl het veel rust kan geven." Dus heb het er eens over, dan kun je ook meteen vragen hoe iemand zelf eigenlijk wilt dat zijn of haar rouwadvertentie en rouwkaart eruit ziet.

Bekijk andere kaarten en advertenties

In ogenschouw genomen dat het helpt om bewust met je levende dierbaren om te gaan, rest ons nog steeds de vraag hoe je het schrijven van zo'n rouwkaart en advertentie nou aanpakt. Volgens Esther Zawiolkowski, ritueelbegeleider bij afscheid en rouw, kunnen voorbeelden van rouwkaarten en mooie zinnen je inspireren en op weg helpen. "Het helpt je met het beginnen van deze lastige klus." Je kunt deze voorbeeldteksten vinden op bijvoorbeeld uitvaartinfotheek. Dit hoeft volgens Zawiolkowski overigens niet te betekenen dat je je rouwkaart en rouwadvertentie in een standaard format giet.

Het is eigenlijk het kunstje afkijken, juist zodat je kan bepalen hoe jij het wilt hebben.

Wees trouw aan jezelf

Volgens Meeuwsen zijn mensen die een rouwkaart en advertentie schrijven vaak bang dat lezers er iets van zullen vinden. "Dat moet je parkeren. Het gaat over jouw gevoel. Durf de woorden te kiezen die voor jou als de juiste voelen. Iedereen vindt namelijk altijd iets van een ander. Zo is de mens gebakken." Volgens Meeuwsen is het goed om een rouwkaart en advertentie persoonlijk te maken. "Als je helder kunt krijgen hoe je je voelt, is dat namelijk beter voor het rouwproces. Het werkt therapeutisch. Het is daarom belangrijk om, ook al krijg je ruzie met de schoonmoeder, toch te laten zien waar het voor jou om gaat."

Denk niet in een standaard format

Volgens Meeuwsen moeten we dus vooral niet bang zijn voor wat anderen ervan zullen vinden. Ook wijst ze ons er op dat rouwkaarten en advertenties vaak in een vast stramien worden geschreven terwijl dat helemaal niet nodig is. "Je kunt alles doen wat je maar wilt." Dit benadrukken ook Clappers en Zawiolkowski. Volgens Clappers doet een niet standaard kaart ook meer recht aan de overledene. "Ieder mens is uniek." Kijk dus rustig hoe anderen het doen, maar ga niet perse voor een standaard kaart en advertentie. Zawiolkowski geeft ons de tip om voor het persoonlijke element in een advertentie een afbeelding, dichtregel of songtekst toe te voegen. "Of een eigenschap of uitspraak die de overledene typeert."

Gebruik eenvoudige taal

Alhoewel de formele en lange zinnen die vaak in rouwkaarten en advertenties gebruikt worden ook wel iets hebben, raadt Meeuwsen ons aan om bij het schrijven van een rouwkaart en advertentie niet teveel van je dagelijkse taalgebruik af te wijken. "Schrijven in eenvoudige taal kan je helpen. Gewone korte en bondige zinnen dus. Zo kan je beter uitdrukken hoe je je voelt en wordt het makkelijker om jouw rouwkaart en advertentie passend te maken." Maak het dus niet te moeilijk, het hoeft allemaal niet zo gepolijst te zijn.

rouwkaart schrijven.jpg


Houd rekening met de lengte en vermeld je huisadres niet in de advertentie

Een praktische tip die Zawiolkowski ons geeft is om je advertentie vooral niet té uitgebreid te maken als je geen uitvaartverzekering hebt (hier zijn de kosten van een rouwadvertentie namelijk in opgenomen). Advertenties zijn namelijk erg duur. En misschien wil je dat geld wel liever besteden aan een mooi rouwboeket. Ook geeft ze ons de tip om nooit een huisadres in een advertentie te noemen. Inbrekers weten dan namelijk wanneer een familie niet thuis is en kunnen daar gebruik van maken.

Vergeet de rouwzegels niet

"Rouwkaarten krijgen prioriteit bij de post en worden altijd al meteen de volgende dag bezorgd bij de geadresseerden. Om te zorgen dat rouwkaarten herkend worden als zodanig, moet je daarom altijd speciale rouwzegels op de kaarten plakken," aldus Zawiolkowski. Deze zegels koop je gewoon bij het postkantoor of worden door de uitvaartverzorger geleverd. Alhoewel de meeste mensen ervoor kiezen om rouwkaarten nog ouderwets met de post te versturen. Kiezen er ook steeds meer mensen voor een digitale rouwkaart. "Daar heb je speciale websites voor, zoals Greetz of Byes."

Maak eventueel een rouwpagina aan

Als je het fijn vindt om online bezig te zijn met het overlijden van je dierbare, kun je er ook voor kiezen om een online platform op te richten waar alle bezoekers herinneringen aan de overledene kunnen toevoegen, zoals foto's of stukjes tekst. "Het kan heel troostend zijn om de overledene ook in andere context te zien." Zo'n rouwpagina aanmaken doe je op sites als Memorie, Sterrenhemel of Mensenlinq.

Hulp nodig?

Kijk dan hieronder voor een dienstverlener of coach die je erbij kan helpen.

Over de auteur

Gwen van der Zwan studeerde af aan de Rietveldacademie, freelanct voor Lifestream en werkt voor Vice.

Photocredits: Voltamax op Pixabay

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet