Hoe organiseer je een betekenisvol budgethuwelijk?
Gwen van der Zwan

Hoe organiseer je een betekenisvol budgethuwelijk?

Je hoort het steeds vaker: het budget huwelijk. Mensen betalen graag wat minder voor een huwelijk, dat gemiddeld maar liefst 15.000 euro kost. En waarom eigenlijk niet? Door de duurste jurk en bergen kaviaar wordt deze dag niet betekenisvoller, toch? Om uit te vinden wat de manieren zijn om geld te besparen op de grote dag zonder aan betekenis te verliezen zocht Lifestream contact met een trouwambtenaar, een humanistisch ceremonie begeleider en een koppel dat koos voor een budgethuwelijk. Samen namen we de mogelijkheden voor een goedkoop maar betekenisvol huwelijk door.

Over het algemeen bestaat trouwen uit twee onderdelen: het wettelijke huwelijk en het feest. Alhoewel je voor ​een reguliere huwelijksvoltrekking tussen de ​600 en 1000 euro aan de gemeente betaalt, zijn gemeenten met meer dan 10.000 inwoners verplicht twee momenten per week aan te bieden waarop mensen gratis kunnen trouwen. Deze regel is in de wet opgenomen zodat iedereen de mogelijkheid heeft om in het huwelijksbootje te stappen.

Op een goedkoop tijdstip trouwen

Een mooi moment dus om de aktes te tekenen, als je het goedkoop wilt houden. Omdat deze gratis trouwmomenten meestal op de minder populaire momenten vallen (maandagochtend om 09.00 uur bijvoorbeeld) is dit alleen niet het ideale moment om er een feest aan vast te knopen. Maar dat is geen probleem. Volgens trouwambtenaar ​Chiara Babeliowsky kiezen steeds meer mensen ervoor om deze twee onderdelen los van elkaar te koppelen.

Je trouwt dan bijvoorbeeld gratis op maandagochtend, en organiseert de vrijdagmiddag daarna een feest met gasten, muziek, speeches en alles wat je er verder maar omheen wilt hebben.

goedkoop trouwen 2 kleur.jpg

Mocht je nou op een handiger tijdstip de aktes willen tekenen en iets meer budget hebben, kun je ook kiezen voor eenvoudig trouwen (zo'n 160 euro). Dit kan in veel gemeenten. "Zowel bij de gratis als bij de eenvoudige huwelijken krijg je geen toespraak en duurt de ceremonie tien minuten. Maar bij eenvoudige huwelijken is het wel mogelijk om dit op de vrijdagmiddag te doen. In Amsterdam heet zo'n eenvoudige variant een baliehuwelijk. Deze zijn ontzettend populair."

Babeliowsky werkt al 23 jaar als trouwambtenaar en heeft dan ook al heel wat (goedkope) huwelijken voltrokken. Ook al duren de goedkopere varianten van het wettelijk huwelijk niet lang, zijn ze volgens haar niet minder bijzonder.

Ondanks dat het maar tien minuten duurt, zijn het mooie momenten. Mensen kiezen ervoor om verder met elkaar door het leven te gaan en daar wordt op zo'n moment bij stil gestaan. Dat is ontroerend.

Minder mensen uitnodigen

Als je de gratis of eenvoudige variant van het wettelijke huwelijk kiest, zijn bruiloftsgasten in veel gemeenten überhaupt niet toegestaan. Wel mag je minimaal twee en maximaal vier getuigen meenemen. Niet een heel groot feest dus. Gelukkig kun je bij je latere feest gewoon zoveel mensen uitnodigen als je maar wil. Maar hoeveel mensen wil je eigenlijk dat dat er zijn?

Sanne Pol en haar man – die voor maar liefst 1250 euro trouwden – kozen ervoor om alleen ​goede vrienden en naaste familie uit te nodigen. Samen hadden zij zestig gasten. Volgens Sanne wordt een feest niet bijzonderder naarmate er meer mensen zijn. "Want wanneer zie je al die ooms en tantes, die er dan rondlopen nou echt?" Bovendien moet je je aandacht dan verdelen over heel veel mensen, heb je meer werk en wordt het allemaal al gauw veel duurder.

goedkoop trouwen 1 zw-w.jpg

Als je graag uit eten gaat met je gasten maar niet de mogelijkheid hebt om dit voor zestig mensen te betalen, tipt humanistisch ceremonie begeleider Ivonne van Akkeren ons om de groep te splitsen.

Je kunt dan met de belangrijkste mensen om je heen ergens gaan eten en de rest uitnodigen voor het (budget)feestje. Dit is helemaal niet ongebruikelijk.

Het feest vieren op een gratis locatie

Voordat je gaat nadenken over hoe je eigenlijk de aankleding en het eten op een goedkope manier gaat verzorgen, moet je eerst een locatie hebben. Volgens van Akkeren zijn er genoeg bijzondere locaties waar je niks voor hoeft te betalen. "In de buitenlucht op een strobaal bijvoorbeeld." Maar aan de rand van het bos of aan zee kan natuurlijk ook. "Verdiep je van te voren wel in hoeverre het is toegestaan om ergens een feestje te organiseren. Mag je spullen meenemen? Muziek maken? Tot laat blijven? Dat verschilt per plek." Ook niet onbelangrijk is het om stil te staan bij de bereikbaarheid. Als er geen parkeerplaatsen of openbaar vervoer in de verre omtrek te bekennen is, wordt het natuurlijk een beetje lastig voor je gasten om te komen. Een gratis locatie hoeft trouwens helemaal niet perse buiten te zijn. "Wat ​ook veel gedaan wordt, is het organiseren van een feest bij bijvoorbeeld de rugby- of voetbal vereniging. Dat kost vaak nagenoeg niks."

Je dierbaren een taak geven

Het wettelijke huwelijk en de feestlocatie kosten je als het even meezit, dus niks. Door het aantal gasten te beperken bespaar je geld en voel je waarschijnlijk meer verbonden met de mensen die er wel zijn. Maar nu we dit op een rijtje gezet hebben, valt er natuurlijk nog steeds een boel voor te bereiden. Denk aan dingen als een toespraak, muziek, een jurk, taart en hapjes. Volgens Van Akkeren kun je je huwelijk niet alleen goedkoper maar ook betekenisvoller maken door​ hulp aan je dierbaren te vragen. "Zo ben je ook al in het voortraject al actief bezig met het delen van deze levensgebeurtenis. Dit zorgt voor verbinding." Als je een zaal huurt met alles erop en eraan dan ziet het er vaak wel mooi uit, maar ook minder persoonlijk. Jij en je dierbaren hebben hier immers helemaal niet aan bijgedragen.

Door de voorbereiding met je dierbaren te delen ontstaat er een gevoel van saamhorigheid.

Schakel dus mensen in om te helpen versieren, stylen en koken. Een leuke tip die Van Akkeren ons nog meegeeft is de app WedPics. "Met deze app kunnen al je vrienden tijdens de bruiloft foto's maken met hun iPhone via een app, die vervolgens na de bruiloft door jou en je gasten via deze app allemaal te bekijken zijn. Zo heb je geen dure fotograaf nodig."

Ook Pol liet haar vrienden dj-en en drankjes inschenken. "​Iedereen deed wel wat en had er echt aandacht aan besteed. Er was ook een lied, de foto's werden gemaakt door een vriend van ons en mijn broertje heeft gefilmd. De aftermovie maakte hij ook en die kijken we nog regelmatig even terug. We gingen als een van de eersten van onze vriendengroep trouwen en het was echt een van de mooiste dagen van iedereens leven. Mensen hebben het er nog steeds over. We hebben gedanst, lekker gegeten en gelachen."

Prachtige jurk voor weinig geld

In het verlengde van je vrienden om hulp vragen, kun je natuurlijk je jurk laten maken door die vriendin die mode heeft gestudeerd. Maar ook als een jurk niet zelf gemaakt is hoeft het weinig te kosten. Van Akkeren wijst ons erop dat er genoeg tweedehands trouwjurken te vinden zijn. Niet alleen goedkoop, maar ook duurzaam. Fijn als je het verkwisting vindt om iets maar eenmaal te dragen.​ ​Pol ​vond haar trouwjurk overigens gewoon voor 14,95 euro in de sale bij webshop Nelly.com. Zo kan het natuurlijk ook.

Een lekker goedkoop maar toch heel zinvol ritueel

Wat zou een bruiloft zijn zonder een ritueel? Natuurlijk kun je gaan voor de gebruikelijke tradities. Zoals het weggegeven worden door je vader of het omdoen van elkaars ringen. ​Maar je kan het ook heel anders aanpakken. ​Eerder schreven we een artikel​ over ​een koppel dat er voor koos om tijdens de ceremonie een oud keltisch ritueel uit te voeren dat 'het binden van de armen' heet. Een ritueel dat niet alleen heel bijzonder is een diepere betekenis – namelijk vrijheid – symboliseert, maar ook nog eens niks kost.

Van Akkeren vertelt ons dat eigenlijk alles mogelijk is. "Je kan bijvoorbeeld iedereen vragen iets op papier te zetten. Dan maak je van deze wensen slingers. Heel bijzonder en het kost geen drol. Of je vraagt iedereen een zelf versierd jampotje met daarin een waxinelichtje mee te nemen. Als je die dan allemaal neerzet op locatie (bijvoorbeeld die mooie plek in het bos) ziet dat er heel bijzonder uit. Zorg wel dat je blusmateriaal bij de hand hebt."

Over de auteur

Gwen van der Zwan studeerde af aan de Rietveldacademie, doet de premaster aan de Universiteit voor Humanistiek en werkt voor Vice.

Photocredits: Sanne Pol

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet