Stine Jensen over #MeToo
Esther Wit

Erken de man/vrouw in jezelf

Macht is overal. En machtsmisbruik ook. Recent weer erg zichtbaar gemaakt door de #MeToo beweging die in korte tijd miljoenen reacties opleverde. Stine Jensen spreekt erover in de Socrateslezing.

De #MeToo beweging heet niet voor niets 'Me Too'. Seksueel misbruik en seksueel overschrijdend gedrag zijn geen privéaangelegenheid maar wijdverspreid. Het overkomt velen, zowel mannen als vrouwen. En de eerste stap in het tegengaan van dit soort machtsmisbruik is ervaringen delen. 'Me Too' zeggen.

Stine Jensen wijst er in haar Socrateslezing op dat er tussen mensen altijd machtsverhoudingen bestaan. Daaraan valt niet te ontkomen en het is ook niet erg. Het probleem ontstaat als ongelijke machtsverhoudingen uitgroeien tot machteloosheid enerzijds en machtsmisbruik anderzijds. En dit wordt mogelijk gemaakt in een zwijgcultuur waarin degene met macht bepaalt wat 'normaal' is, en degene zonder macht geen 'nee' kan zeggen.

Jensen wijst bovendien op een machtsparadox:

Zie hier de machtsparadox: je geeft macht aan mensen of groepen waarvan je denkt dat zij de belangen van anderen op een goede manier behartigen, maar het hebben van macht maakt mensen meer impulsief, slechter ingetuned op de behoeften van anderen en brengt ze eerder in positie waarin ze sneller ongepast gedrag gaan vertonen, zoals aanraken, flirten, vernederen."

Omdat macht zo snel corrumpeert, moeten we van jongs af aan leren hoe ermee om te gaan. Zoals we ook leren met geld, taal en rekenen om te gaan.

  • Oefen kinderen in integriteit en vooral: leer ze omgaan met de vier grote verleidingen: geld, seks, eten, macht. Wanneer geef je toe aan deze verleidingen en wanneer niet? Hoe doe je dat?
  • Oefen inlevingsvermogen en empathie, via het lichaam. Impulsbeheersing en inlevingsvermogen vinden niet alleen in ons hoofd plaats, maar ook in ons lichaam. Leer je lijf kennen.

Stine geeft meer tips:

  • Verander de machtsbezetting. Hoe gelijker het klimaat, hoe minder machtsmisbruik.
  • Een ongezonde machtsbalans wordt ook in stand gehouden door machteloosheid. Machteloosheid corrumpeert evenzeer als macht.
  • Beloon grensoverschrijdend gedrag niet langer.
  • Vrouwen : stap uit je dienende rol, zonder het kind met het badwater weg te gooien. Want dienstbaarheid is een mooie waarde waar we best meer van kunnen gebruiken. Maar dan door vrouwen en mannen.
  • Wees zelf de verandering die je wilt zien. Behandel jezelf met respect en laat je eigenwaarde niet afhangen van complimenten en bedankjes.

Andermans hoofd is een waardeloze plek om als zetel voor waar gelukkig te dienen, zei Schopenhauer ooit treffend

  • Kijk het goede voorbeeld af (en leer het slechte niet aan) :

  • Erken je eigen mannelijke en vrouwelijke eigenschappen. Want 'mannelijk' en 'vrouwelijk' verdeelt zich niet over personen met een mannenlichaam en personen met een vrouwenlichaam. Het zijn twee polen waarvan ieder individu een mengeling heeft. Wijs geen van beiden af, maar wees je bewust van de gevolgen van verwachtingen.

En omdat het de Socrateslezing is, sluit Stine af met een citaat van hem. Passend.

Het geheim van veranderen is om je energie niet te richten op het bestrijden van het oude maar op het realiseren van het nieuwe

Over de auteur:

Esther Wit is humanisticus en werkt als inhoudelijk medewerker bij het Humanistisch Verbond.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet