Een viering voor je baby? Dit helpt je op weg!
Ivonne van Akkeren

Een viering voor je baby? Dit helpt je op weg!

Aandacht geven aan de geboorte van je kind.

Je hebt een kind gekregen en wilt dit extra aandacht geven. Hoe pak je dat aan?

Bij elk soort ceremonie kun je beginnen met deze vragen:

  • Wat is mijn doel?
  • hoe kan ik dat uitdrukken met mijn keuze van gasten, plaats, handelingen, tekst, muziek, geuren?
  • zodra je de "onderdelen" hebt gekozen, jezelf de vraag stellen: zullen de aanwezigen het snappen en zich niet ongemakkelijk voelen?

Wat is je doel?

Een "naming-ceremonie" of naamgeving.

Je kunt de nadruk leggen op zijn of haar naam. Welke betekenis heeft die en wat zegt dat over wat je hem/haar toewenst? Zoek of schrijf een tekst daarover. Of hang de letters een voor een op en zeg steeds een zin die begint met die letter. Of laat anderen een versiering maken die voor hun gevoel past bij de naam. Of…

Welkom in de wereld, in de natuur, bij deze mensen

Welkom in de wereld, de natuur, bij andere mensen.

Je kunt ook de nadruk leggen op je kind in relatie tot zijn of haar omgeving. Bijvoorbeeld door het welkom te heten in de wereld, te midden van familie en vrienden.

Ben je daar uit, dan is er opnieuw veel mogelijk. Zoals:

Welkom in de wereld en de natuur:

Kies een mooie plek die past.

Welkom in een levensbeschouwing.

Wat zijn jullie waarden?
Als je kindje oud is, waar hoop je dat hij/zij dan op terugkijkt? Wens het dat toe!

Welkom te midden van deze mensen?

Geef hen een rol. Peetouders die iets zeggen? Opa's/oma's? Of laat iedereen een wens op een vrolijk vaantje zetten, waar je een slinger van maakt. Hang die op. Zorg dat je kindje iedereen én de slinger lekker kan bekijken.

Welkom in jullie gezin.

Je kunt ook bewust stilstaan bij je gezin en hoe dat verandert? Laat de kinderen dan meedenken. Ook als ze jong zijn kunnen ze iets doen (kusje, tekening maken, liedje meezingen, …), passend bij elk karakter. Een voorbeeld: je kunt samen een zon schilderen, met daarin de naam en als stralen de dingen die jullie graag samen doen.

Misschien gaat het juist om jullie als ouders. Want er verandert veel. Je krijgt minder tijd voor elkaar, tegelijk zie je nieuwe kanten en deel je nieuwe ervaringen. Hoe wil je een team zijn? Hoe blijf je maatjes? Wat wil je voor het kind betekenen? Hoe? Idee: spreek dat uit in een "intentieverklaring" aan elkaar en/of je kindje.

Tot slot…

Natuurlijk zijn dit heel algemene ideeën. Het is nog mooier als dingen uit je gewone leven terugkomen in de ceremonie. Dingen die jullie vaak doen en daardoor betekenis hebben, omzetten in een passend ritueel. Ik (of een andere vieringsbegeleider) kan je daarbij helpen.

Over de auteur

Ivonne van Akkeren is ceremoniebegeleider. Je vindt haar als dienstverlener onderaan dit artikel.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet