Een geboorteceremonie in de gevangenis
Kiki Biel en Rebekka Roozendaal

Een geboorteceremonie in de gevangenis

De komst van een kind is zo een groot wonder dat het nauwelijks in woorden te vatten is. Vaak doen we dat ook niet. Er verandert zoveel en er moet zoveel gebeuren... Tegelijkertijd is de gebeurtenis zo kostbaar dat je er stil bij wilt staan. In een geboorteceremonie bijvoorbeeld, een ritueel, een viering, of een naamgevingsceremonie, al dan niet als onderdeel van een geboortefeest. Ik vind het zo mooi om samen met de ouders de ruimte te nemen om een ceremonie te ontwerpen die echt bij hen en hun situatie past. Zoals deze geboorteceremonie in de gevangenis.

Geboren in een waas van verdriet

Je bent stil en heel erg kwetsbaar

Kijkend naar het heden

Vergeten we het verleden

Met open ogen kijk jij naar de wereld

Jij bent jij, dat is jouw kracht

Een heel klein lichaam

Maar o zo groot wanneer je lacht

De rest van je leven

Zullen wij je liefde geven

Papa en mama zien jou graag gelukkig

Zonder verdriet of pijn

Lieve Davey, wij zullen er altijd voor je zijn

luma-pimentel-463423-unsplash.jpg

Met dit gedicht heet Anne haar kind welkom. We zitten in een klein advocatenkantoortje achter het hoge, betraliede raam van een gevangenis. Een TL-buis flikkert boven de grijze tafel met drie plastic stoelen. Maar vandaag staat bovenop die tafel de Maxi-Cosi van Davey. Davey is acht weken oud. Hij kijkt met grote ogen om zich heen. En de hele sfeer verandert.

Zijn ouders, ik noem hen Ron en Anne, zouden zelf niet direct voor een geboorteceremonie kiezen. Maar Ron vertelde me hoe jammer hij het vond dat het bezoek steeds over problemen en praktische zaken ging. Hij wilde er graag samen bij stil staan dat ze een gezin zijn. Zo kwamen we tot de boodschap voor deze geboorteceremonie: "Je bent welkom lieve Davey. We zijn blij met je en staan samen achter je, ook nu we niet als gezin samen kunnen zijn."

Dus nu zitten we in die kleine grijze kamer, rondom de Maxi-Cosi. Ik vertel Davey hoe ik zag dat, ondanks de gevangenis, het geluk en de trots van Ron afstraalden toen hij geboren werd. En ik benoem hoe mooi en belangrijk ik het vind, dat het vanzelfsprekend voor hen is dat Anne achter Ron blijft staan. "Jullie hebben pech met de timing, maar jullie hebben ook geluk. Het is een geluk om geboren te worden bij twee mensen die van je houden en die samen voor je willen zorgen, ook als dat op dit moment praktisch niet kan. Het laat zien dat je uit liefde bent geboren en dat maakt dat ik dit welkomstritueel kan doen."

Terwijl ik tegen het kind praat kan Ron Anne troosten en delen ze ook de blijdschap als Davey voor het eerst naar zijn vader lacht. Als Anne haar gedicht voorleest, zit Davey bij Ron op schoot. Daarna neemt Anne Davey over en leest Ron zijn brief voor. Zijn brief is één groots welkom! Het is zo emotioneel dat hij even niet naar Anne en Davey kan kijken.

Daarna plakken Anne en Ron hun welkomstwoorden op een groot vel papier met foto's er omheen. Ze wijzen elkaar op schattige details. Ik zie een glimp van het gemoedelijke gezinnetje dat ze kunnen zijn. Terwijl ze hartjesstickers opplakken, valt Davey bij mij op schoot in slaap.

Het grote vel papier symboliseert hoe Ron en Anne samen achter Davey staan, al zijn ze fysiek nu van elkaar gescheiden. Om dat te laten zien wordt het papier, heel voorzichtig, door midden gescheurd. Zo kan Ron Anne's gedicht en foto's in zijn cel ophangen. Anne en Davey krijgen de helft met Rons welkomstbrief mee naar huis. En als Ron straks vrij komt zal alles worden samengevoegd tot één geheel.

Terwijl we wachten tot de PIW'er Ron ophaalt fantaseren Anne en Ron over een 14-jarige Davey, die op een dag op zolder rondsnuffelt en daar het weer samengeplakte papier vindt. Dan zullen ze hem vertellen hoe ze dit, toen hij nog maar zo jong was, in de bajes, samen voor hem hebben gemaakt.

Photocredits: Luma Pimentel on Unsplash

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet