Humanisticus, ritueelbegeleider, stiefrituelen
Maaike Kluit

Maaike Kluit, humanisticus, ritueelbegeleider en stiefplancoach | Mijns Inziens

Leven in een samengesteld gezin is niet altijd makkelijk. Ik weet er alles van, sinds ik bij mijn partner en zijn drie pubers introk. Voor gezinnen die met elkaar (gaan) samenwonen maak ik stief-rituelen op maat. In ritueel kun je ervaren dat het samenleven mooi én stekelig is en de emoties die daarbij komen kijken samen voelen en delen.

Wie ben ik?

Mijns Inziens is de onderneming van M.I. (Maaike) Kluit: onderzoeker, kwartiermaker, tekstschrijver, teamcoach, ritueelontwerper. Ik help je aan kennis, overzicht, mooie woorden, waardevolle inzichten of een passende ceremonie.

Ik ben graag efficiënt, resultaatgericht en accuraat. Toch heeft mijn leven nóg meer kleur sinds ik aan mijn werkzaamheden een levensbeschouwelijke dimensie toevoeg. De opleiding tot humanistisch celebrant – ritueelbegeleider – is mijn meest recente reis. Het leven als reis is binnen de humanistische benadering van levenskunst een bekende metafoor. Hoe geef je op een zinvolle manier vorm aan je leven? Wanneer je het leven ziet als een reis, vinden er steeds gebeurtenissen plaats die om betekenisgeving vragen. Rituelen vormen tijdens deze reis de piketpaaltjes. Rituelen kunnen zorgen voor orde en stabiliteit, ze kunnen richting geven of een verandering markeren. In de uitwisseling met collega's en klanten ontstaan de prachtigste rituelen.

Het kan zijn dat ik verrassend uit de hoek kom, of een onconventioneel voorstel doe. Professionaliteit betekent voor mij geen zakelijkheid, maar juist betrokkenheid en een persoonlijke benadering.

Wat kan ik voor je doen?

Ik maak rituelen op maat voor stiefgezinnen die met elkaar (gaan) samenwonen. Daarnaast kan ik je helpen bij het vormgeven van nieuwe, eigen rituelen: ochtendrituelen, bedtijd-rituelen, maaltijdrituelen, vakantierituelen.


· Ga je samenwonen met je partner en zijn/haar kinderen?
· Komen jouw kinderen ook (deels) bij jullie wonen?
· Ronden jullie de workshops Succesvol Samenwonen af?
· Zijn jullie bezig met het opstellen van een gezamenlijk Stiefplan?
· Zoek je samen naar een nieuw evenwicht in het gezin?
· Gun je elk gezinslid een eigen plekje en een veilig thuis?
· Wil je ruimte maken voor oude gewoonten én nieuwe rituelen?

In een stiefritueel is aandacht voor o.a. de overgang van het ene huis naar het andere, samen delen van woonruimte, het verdelen van aandacht – ouders voor hun kinderen, partners voor elkaar –, verschillende opvoedstijlen, samenbrengen van dagelijkse gewoontes, wisselschema's van het ene naar het andere gezin en de spanningen die dat kan opleveren.

Wat brengt het je?

Een stiefritueel overstijgt ouderschapsconvenanten en samenlevingscontracten; het laat je ervaren dat het samenleven mooi én stekelig kan zijn en dat de emoties die daarbij komen kijken evengoed gevoeld en gedeeld mogen worden.


Ritueel lost niet je problemen op. Wel biedt het een podium aan de wirwar van gevoelens en gedachten die er bij een samengesteld gezin komen kijken. Het laat alle ruimte aan het stellen van vragen, soms juist zonder woorden. Een ritueel biedt perspectief op je gezamenlijke toekomst.

Waar spreken we af?

Leiden

Aanbod en tarief

Stappenplan voor een stiefritueel

1. Intakegesprek met de beide partners/ouders. Tijdens dit gesprek komen jullie wensen en verwachtingen op tafel en kijken we of er een klik is.

2. Een gesprek met de ene ouder/partner, eventueel ook kinderen: wat is typerend voor jullie gezinscultuur? Wat voor eetgewoonten, humor, gezinstradities hebben jullie? Welke zou je willen meenemen in het samenleven?

3. Een gesprek met de andere ouder/partner, eventueel ook kinderen: wat is typerend voor jullie gezinscultuur? Wat voor eetgewoonten, humor, gezinstradities hebben jullie? Welke zou je willen meenemen in het samenleven?

4. Een gezamenlijk gesprek met alle gezinsleden bij elkaar: Welke elementen van het gezinsleven zijn op dit moment belangrijk voor jullie? Wat zou je graag willen behouden? Waar zou je met zijn allen een ritueel voor willen bedenken? Samen zetten we in grote lijnen een plan in elkaar voor jullie stiefritueel. De gesprekken vindt plaats in mijn praktijkruimte, op 'neutraal' terrein. Afspreken na schooltijd of in de avonduren behoort tot de mogelijkheden!

5. Het uitvoeren van het ritueel: dit kan plaatsvinden in het huis waar jullie (gaan) wonen, maar ook buiten of op een andere plek die voor jullie belangrijk is.

  • Kosten Het intakegesprek (duur ongeveer 45 minuten) is kosteloos.
  • Voor de overige gesprekken (duur ongeveer 60 minuten) geldt een tarief van 75 euro per sessie.
  • De prijs voor het uitvoeren van het ritueel stellen we in overleg vast. Die hangt namelijk sterk af van de gekozen vorm, duur, lokatie, materialen en andere omstandigheden. Bovendien kan het zijn dat je mij niet nodig hebt bij de uitvoering van het ritueel, omdat jullie dat na het ontwerpen zélf willen doen!

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet