Begeleiding bij je afscheidstekst of -ritueel
Ivonne van Akkeren

Ivonne van Akkeren ritueel- en schrijfbegeleiding l Zinrijk Afscheid

Op sommige momenten ervaar je heel sterk wat voor jou wezenlijk is. Dat geldt zeker bij verlies. Van bijvoorbeeld je relatie, werk of gezondheid. En bij de dood, van jezelf of iemand die je dierbaar is. Wil je iets afsluiten? Ruimte maken voor wat je wenst en loslaten wat niet meer past? Een afscheidsritueel of afscheidstekst kan je helpen.

In het kort

 • Zinrijk Afscheid biedt schrijfbegeleiding bij afscheid en
 • ritueelbegeleiding (ceremoniebegeleiding) bij afscheid.
 • Wanneer je zelf gaat sterven, of wanneer je leven verder gaat.
 • Vind je eigen ritueel en verbind nú bewust het verleden met de toekomst, ook wanneer die onzeker of eindig is.
 • En/of schrijf je woorden van afscheid; van je eigen leven, een dierbare of een fase. Bijvoorbeeld in een speech, afscheidsbrief of levensverhaal.
 • Herdenk, gedenk of vier het leven van iemand die is overleden.

Wie ben ik?

Terugkijkend zie ik twee rode draden in mijn leven. De eerste is: zin. Mijn opleidingen koos ik omdat ik er zin in had en draaiden allemaal om zingeving (omgangskunde, humanistiek, coaching, stervensbegeleiding en meer). De andere rode draad is: dingen die terugkeren. Toen onze zoon klein was sloeg hij aan het begin van elke maaltijd tegen een klankschaal. Het bracht onze aandacht bij het eten en elkaar. En vanaf zijn eerste woorden tot nu hij tiener is, fantaseren we bijna elke week al wandelend een sprookje bij elkaar.

Toch hou ik ook van afwisseling. Ik geniet ervan om steeds andere mensen te laten ontdekken en uitdrukken wat hen beweegt, op een manier die bij hen past. Zo blijven zij én ik in beweging en verbinding.

Wil je meer weten? Kijk maar eens op mijn website.

Wat kan ik voor je doen?

- Begeleiding bij een afscheid, herdenkingsritueel of een andere ceremonie:

Ik luister, stel vragen en moedig aan. Al pratend ontdek je jouw doel (bijvoorbeeld terugkijken en afsluiten of vooral meenemen en vooruitblikken) en de vorm die daarbij past. Wie je er bij wilt hebben, welke handelingen, welke plaats. Ga je zelf sterven? Je kunt ook bij leven afscheid nemen. Heel bewust, met je geliefden. In elke vorm. Eten of muziek maken, herinneringen ophalen of juist zwijgen... Ook kan ik je helpen bij het bepalen van je uitvaartceremonie. Wanneer mijn agenda het toelaat kan ik zelfs je uiteindelijke uitvaart leiden.

- Schrijfbegeleiding:

Ga je zelf sterven? Ik help je bij het schrijven van (een stuk van) je levensverhaal, afscheidsbrief of een tekst die tijdens je uitvaart wordt voorglezen. Kun je niet meer schrijven, dan doe ik het voor je. Hou je een toespraak tijdens een uitvaart? Dan begeleid ik je bij het schrijven van je speech.

Wat brengt het je?

Aandacht geven aan het verleden en het nu, geeft je richting voor de toekomst. Wanneer je een belangrijk moment met anderen hebt gedeeld, zul je gemakkelijker blijven delen. Je voelt je gesteund. En heel bewust stilstaan bij je eigen dood, kan je helpen bij het afronden en loslaten van je leven.

Mijn achtergrond

 • sinds 1994 begeleid ik in en buiten Nederland relatievieringen, welkomstceremonies en (andere) rituelen
 • met sinds 2019 meer nadruk op herdenken, gedenken en "het leven vieren" van iemand die is overleden
 • ik begeleid mensen die weten dat zij gaan sterven en bij leven afscheid willen nemen door middel van een brief, afscheidsbijeenkomst, uitvaart-tekst, ritueel et cetera
 • daarnaast ondersteun ik bij het schrijven van een (uitvaart)speech, trouwbelofte, levensverhaal, wens enzovoorts
 • sinds 2019 leid ik uitvaarten als uitvaartspreker ofwel woorddienstbegeleider, nota bene: bij een uitvaart binnen 7 dagen doe ik dit alleen in Tilburg.

Aanbod en tarief

Waar spreken we af?

We spreken af bij u thuis. Kan het niet anders, dan via Skype.  In binnen- en buitenland. In The Netherlands and any other country.

Aanbod en tarief:

Bij een ritueel: begeleid ik je proces én leid ik je ritueel, dan vraag ik 880,-. Heb ik geen rol tijdens je ritueel, dan betaal je 440,-. Beiden zijn BTW-vrij en inclusief eventuele materialen. Daarnaast declareer ik openbaarvervoerskosten. Kennismaking via Skype of telefoon is gratis. Zie je na een vervolggesprek af van begeleiding, dan reken ik 72,60.

Bij schrijven spreken we eerst wat je verwacht en wat ik kan betekenen, daarna bepalen we in overleg het totaalbedrag.

Werkwijze:

Woon je in Nederland, dan beginnen we met een korte kennismaking via de telefoon of Skype. Klikt het, dan is het eerste gesprek bij je thuis. Daarna kiezen we hoe we verder gaan: thuis, via de telefoon en e-mail of Skype. Woon je in het buitenland, dan kan de begeleiding helemaal via Skype en e-mail.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet