Humanistische uitvaartbegeleiding – spreken bij uitvaarten
Humanistische Uitvaartbegeleiding

Humanistische uitvaartbegeleiding

Als iemand overlijdt, is het belangrijk om goed afscheid te nemen. De toespraak bij een afscheid kan daarbij helpen. Zo’n toespraak vertelt het levensverhaal -het in memoriam- van de overledene. Als u het moeilijk vindt om zelf een in memoriam te schrijven of uit te spreken, kunnen wij helpen bij een passend afscheid.

Wie zijn wij

Wij zijn geschoolde, ervaren en betrokken sprekers. Bij onze stichting werken zo'n 160 begeleiders bij uitvaarten. Iets meer vrouwen dan mannen doen dit werk. De meesten zijn tussen de 50 en 70 jaar, enkelen zijn 35 en 80 jaar. Alle uitvaartsprekers hebben zelf ervaring met verlies en afscheid nemen.

We zijn een landelijke stichting en georganiseerd in acht regionale werkgroepen. Daardoor zijn we in het hele land inzetbaar, in alle steden en dorpen kunnen wij ondersteunen bij een passend afscheid.

Wat kunnen wij voor je doen?

 • Een toespraak, schrijven en houden waarin het leven van de overledene centraal staat. Dat doen wij samen en in overleg met u en de andere nabestaanden.
 • Begeleiding van de gehele ceremonie, uiteraard in overleg met u en met de uitvaartverzorger. Samen zorgen we ervoor dat de ceremonie persoonlijk en passend is en aansluit bij uw wensen en die van de overledene.
 • Hulp bij het uitzoeken van muziek en gedichten
 • Rituelen verzorgen


 • Desgewenst kunnen wij ook samen met uzelf al uw levensverhaal optekenen en een persoonlijke afscheidsceremonie vormgeven. Dat kan u, weten wij uit ervaring, rust geven en dit ontlast de nabestaanden. Als het moment daar is, maken we met hen de toespraak en ceremonie compleet.

Wat brengt het je?

 • Iedereen verdient een persoonlijk en waardevol afscheid. Wij zetten ons daarvoor in. Omdat goed afscheid nemen de eerste stap is in het rouwproces.
 • Een passend afscheid van een overledene door een persoonlijke toespraak tijdens de begrafenis of crematie waarin wordt verteld wat de overleden persoon uniek heeft gemaakt. En wat zijn of haar betekenis voor anderen is geweest en misschien nog steeds is.

Namens de hele familie bedankt voor de mooie woorden tijdens de crematieplechtigheid. Iedereen die we gesproken hebben was onder de indruk. Het geeft ons veel steun en kracht.

Voor meer ervaringsverhalen en informatie, kijk op de website van de Stichting Humanistische Uitvaarbegeleiding.

Mijn achtergrond

 • Iedereen kan van onze diensten gebruik maken. Wij werken vanuit een humanistisch gedachtegoed.
 • Wij stellen in onze benadering de mens centraal. Dit humanistische uitgangspunt drijft ons in ons werk. Zo ontstaat een waardevolle verdieping die bijdraagt aan een blijvende herinnering aan de overledene.

Waar spreken we af?

Heel Nederland

Aanbod en tarief

 • U betaalt voor een spreker bij uitvaarten maximaal € 225,-.
 • Een gesprek-bij-leven kost maximaal € 150,-.

Onze sprekers werken op vrijwillige basis en hebben alle tijd voor u. Zij krijgen hun onkosten vergoed en halen veel voldoening uit dit werk. 
Daarnaast dekt het bedrag de kosten die nodig zijn voor onze stichting, zoals opleiding, scholing en administratie.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet