Gespreksgroep Abortus
Kiki Biel en Rebekka Roozendaal

Gespreksgroep levensvragen na abortus

Zou je graag stil staan bij je abortus-ervaring en deze met andere vrouwen in een veilige sfeer te delen? Begin 2021 start weer een nieuwe groep. Wil je graag tegen die tijd een berichtje krijgen? Klik dan op de contactbutton en vul het formulier in.

In het kort

 • In een groep van 5 tot 12 vrouwen delen we in 8 bijeenkomsten wat onze abortus met ons doet.
 • Iedere ervaring krijgt de ruimte, met aandacht voor wat uniek en herkenbaar is. We laten oordelen van anderen voor wat ze zijn en geven een stem aan wat er in ons leeft. Je weet hoe het is om voor een abortus te kiezen. Jouw verhaal is uniek. Maar ook herken je de ervaring van de ander.
 • We gaan uit van levensvragen. Zoals: Heeft deze ervaring mij veranderd? Wat gebeurde er met mijn lijf? Waar haalde ik steun uit? Met wie kan ik er over praten? Hoe keek ik aan tegen wat er in mij groeide? Mocht het eigenlijk van mezelf? Hoe ga ik om met oordelen van anderen? Hoe ga ik nu verder? Levensvragen zoals deze zijn een leidraad door de bijeenkomsten heen.
 • Iedere avond staat vanaf kwart voor acht de koffie en thee klaar. Daarna gaan we in gesprek over een aspect van de abortus. Soms verdiepen wij het gesprek met een oefening die ruimte geeft aan gevoelens of een lichamelijke ervaring.
 • Is je abortus al lang geleden, of ligt het nog maar net achter je? Wat je er ook van denkt, bij voelt en van vindt: Je bent van harte welkom.

Wie zijn wij

IMG_2898-lifestream samen.jpgWij, Rebekka Roozendaal en Kiki Biel, begeleiden samen de gespreksgroep. Wij zijn beide humanistisch geestelijk verzorgers. Dit betekent dat wij mensen ondersteunen om in bijzondere of breekbare levenssituaties een weg te vinden die bij hen past. Wij hebben beide een abortus meegemaakt en de noodzaak ondervonden deze ervaring bespreekbaar te maken, ook nog jaren later.

IMG_2909 kiki lifestream 2.jpg

Kiki Biel

Ik ben in Luxemburg opgegroeid en voor studie en werk naar Nederland gekomen. Een paar jaar terug heb ik voor abortus gekozen omdat ik me nog niet klaar voelde om moeder te zijn. Ik sta volledig achter de zeggenschap van een vrouw over haar lijf en leven. Toch vond ik het een erg ingewikkelde ervaring en ontdekte ik dat abortus nog steeds moeilijk bespreekbaar is. Ter afronding van mijn opleiding als humanistisch geestelijk begeleider ben ik onderzoek gaan doen naar de abortuservaringen van andere vrouwen. Hieruit is een benadering van abortusbegeleiding voortgekomen die stoelt op levensvragen die door de abortus kunnen spelen. Mijn manier van begeleiden is warm, maar ook doortastend.

IMG_3025 Rebekka lifestream 2.jpg

Rebekka Roozendaal

Mijn abortus was zoveel tegelijk: verdrietig en pijnlijk, maar ook een belangrijke stap naar volwassenheid. Mijn ervaring van de veranderingen door de zwangerschapshormonen, de eenzaamheid van het alleen kiezen, het los worstelen van de druk van buitenaf, de ruimte en de verbondenheid in contact met mijn vriend en vrienden maakten dat ik anders in het leven kwam te staan

Door mijn abortus voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos voor de studie Humanistiek, waar ik werd opgeleid om mensen die ruimte te bieden. Ik begeleid deze gespreksgroep op basis van die opleiding - én hoe ik als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider in onbedoelde zwangerschappen begeleiding mocht geven aan meisjes, vrouwen en mannen.

We kijken er naar uit je te ontmoeten!

Wat kunnen wij voor je doen?

Twee vrouwen die deelnamen aan onze eerste gespreksgroep hebben hun ervaring in een artikel gedeeld. Ze beschrijven wat de groep voor hen heeft betekent en wat wij daarin hebben kunnen doen. Het interview kun je hier lezen.

Wat brengt het je?

 • Ruimte om vrijuit te spreken.
 • Een plek waar je de steun van andere vrouwen kunt voelen die hetzelfde hebben meegemaakt.
 • Een nieuw perspectief waarvanuit je naar je ervaring kunt kijken.
 • Meer inzicht en vertrouwen in jezelf en je keuze.

foto ruimte.png

Onze achtergrond

 • We hebben beiden een bachelor en driejarige master Humanistiek. Humanistiek is een multidisciplinaire menswetenschap op het gebied van zingevingsvragen. Deze universiteit onderscheidt zich door het grote aantal praktische vakken, waarin o.a. gespreksvaardigheden vanuit presentie, existentiële- en narratieve begeleiding.
 • Daarnaast hebben we beiden als geestelijk verzorger in de gevangenis gewerkt. Hier gaven we gedetineerden een plek om bij te komen. Een ruimte om te praten over wat belangrijk voor hen is en stil te staan bij hoe ze hun leven willen leven. We werkten zowel individueel als in groepen.
 • Nu zijn we beiden als geestelijk verzorger werkzaam in de psychiatrie, waar we ook gespreksgroepen over levensvragen begeleiden.
 • Kiki heeft onderzoek gedaan naar de ervaring van abortus en de daarmee samenhangende levensvragen.
 • Rebekka ondersteunde als docent sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) en studieloopbaanbegeleider, gedurende vijf jaar studenten bij de uitdagingen die ze binnen en buiten hun studie tegenkwamen, waaronder ook studenten die na hun abortus hun studie weer moesten oppakken.
 • Rebekka heeft samen met een collega het Abortus Vertelspel ontwikkeld.
 • We leerden elkaar kennen op de post-hbo opleiding tot ritueelbegeleider op de Universiteit voor Humanistiek.

Aanbod en tarief

Begin 2021 start weer een nieuwe groep. Wil je graag tegen die tijd een berichtje krijgen? Klik dan op de contactbutton en vul het formulier in.

Waar
Op loopafstand vanaf Utrecht centraal station.

Wanneer
8 keer op een avond van 20.00 tot 21.30 uur. 
We spreken om de week af (met uitzondering van de afsluitende bijeenkomst). Koffie en thee staan klaar vanaf 19.45 uur.

We starten met een gratis en vrijblijvende kennismakingsavond. We vinden het prettig als je van te voren laat weten dat je komt.

Prijs
145,- incl. BTW.

Vragen
Aarzel niet en bel Kiki via 06 573 623 68
of mail naar gespreksgroep.levensvragen@gmail.com
of klik op de contact-button.

Aanmelden
Klik op de contact-button en vermeld dat je interesse hebt om mee te doen, of mail naar gespreksgroep.levensvragen@gmail.com 

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet