Coaching bij een onbedoelde zwangerschap
Kiki Biel en Rebekka Roozendaal

Coaching bij een onbedoelde zwangerschap

Het nieuws van een onbedoelde zwangerschap kan zo overweldigend zijn dat je een plek nodig hebt om op adem te komen. Waar ruimte is om zelf tot een keuze te komen. En misschien daarna ook ruimte om de keuze een plek te geven. In mijn eerste zwangerschap heb ik ervaren hoe belangrijk dat is. Wat voor jou ook de juiste beslissing is en welke betekenis de ervaring in je levensverhaal ook heeft, je bent welkom.

In het kort

 • Ik luister naar je zodat je zelf tot je beslissing kunt komen
 • Ik help je om je keuze te dragen
 • Als je als man ernaast staat ondersteun ik je in hoe jij met de situatie om wilt gaan

Wie ben ik?

Ik draag zelf een ongewenste zwangerschap bij me. Voor mijn omgeving was de keuze voor een abortus vanzelfsprekend, maar ik voelde de beslissing echt vanuit mezelf moest komen. Ik creëerde ruimte voor mezelf om te voelen dat ik gelukkig kon worden met een kind, samen met mijn vriend. Maar ik voelde ook dat ik ons allebei de ruimte gunde om, voordat we ouders zouden worden, eerst nog het leven te ontdekken. Toen ik die twee mogelijkheden zag kon ik heel duidelijk zelf kiezen wat ik met mijn leven wilde. Het maakte mij volwassener.

Ik ben dankbaar voor mijn beslissing voor een abortus. Ik kon me gaan ontwikkelen, studeren, alleen op kamers wonen en mijn eigen kracht voelen - die ik weer door kan geven aan mijn kinderen nu.

rebekka.jpg

Door deze ervaring voelde ik hoe belangrijk het is dat mensen een vrijplaats hebben. Een plek of een persoon waar ze zichzelf kunnen hervinden als het leven op zijn kop staat. Ik koos ook voor de studie Humanistiek, die me opleidde om mensen die ruimte te bieden. Die opleiding èn de meisjes, vrouwen en mannen die ik daarna als geestelijk verzorger, coach, docent en studieloopbaanbegeleider heb mogen begeleiden geven me de basis om anderen die met een ongeplande zwangerschap te maken krijgen te begeleiden.

Wat kan ik voor je doen?

Rebekka is zacht in haar uitstraling, maar ook stevig en steunend. Ik voel me daardoor langzaam meer 'mij' en open worden.

Als Humanisticus ben ik geschoold in manieren van luisteren en doorvragen. Ik heb die als docent SPH onderwezen., en verder verfijnd in mijn werk als coach, jongerenwerker, studieloopbaanbegeleider en humanistisch geestelijk verzorger

Als je een keuze moet maken

Ik bied neutrale steun. Juist omdat ik er geen belang bij heb wat je keuze is kan ik je ondersteunen bij het maken van de keuze die bij jou past.

Ik kan bijvoorbeeld met je stil staan bij de volgende vragen:

 • Hoe wil je je leven leven?
 • En hoe past deze keuze daarin?
 • Hoe belangrijk is je vrijheid voor jou?
 • Wil en kun je op dit moment de verantwoordelijkheden voor een kind nemen?
 • Hoe geschikt zijn de omstandigheden?
 • Wat gaat deze keuze betekenen voor je relatie?
 • Wat kan jij een kind bieden?

Als je je keuze hebt gemaakt

Na afloop kun je behoefte hebben aan iemand die aan je vraagt hoe het met je is. Of aan iemand die je helpt om een brug te slaan tussen je leven van voor je zwangerschap en het leven daarna. Of aan iemand die met je meedenkt over hoe en wat aan je omgeving vertelt, of hoe je je leven nu vorm wilt geven.
Als Humanisticus ben ik geschoold in manieren van luisteren en doorvragen. Ik heb die als docent SPH onderwezen en verder verfijnd in mijn werk als coach, jongerenwerker, studieloopbaanbegeleider en humanistisch geestelijk verzorger.

Ondersteuning voor mannen

Ik ondersteun je in het bepalen van je eigen positie. Als het nodig is kan ik je helpen je emoties te ontwarren en onder woorden te brengen. En als dat in de situatie gepast ik geef ik je handvatten waarmee je je partner kunt ondersteunen.

annie-spratt-703455-unsplash (002).jpg

Photocredits: Annie Spratt on Unsplash

Wat brengt het je?

Een keuze die echt van jou is.

 • begrip voor jezelf,
 • een helder besef van hoe je keuze in je leven past,
 • handvaten om met de situatie om te gaan.

Mijn achtergrond

 • Als geestelijk verzorger in de gevangenis gaf ik de laatste twee jaar gedetineerden een plek om bij te komen. Een ruimte om te praten over wat belangrijk voor hen is en stil te staan bij hoe ze hun leven willen leven. In deze functie ondersteunde ik ook mannen om de abortus van hun partner een plek te geven. Daarnaast begeleide ik ook mannen die zich er bij moesten neerleggen dat hun (ex)partner er voor koos om de zwangerschap te voldragen.
 • Als docent sociaal pedagogische hulpverlening (SPH) en studieloopbaanbegeleider, ondersteunde ik vijf jaar studenten bij de uitdagingen die ze binnen en buiten hun studie tegenkwamen. Ik begeleidde ook vrouwen die tijdens hun studie een kind kregen.
 • Op Zeilschip De Tukker van Jarabee Jeugdzorg Twente, werkte ik drie zomers op zeilreizen met jongeren met complexe problemen. Ik stond met de jongeren stil bij hun verdriet, onzekerheid én kracht. Zodat er ruimte ontstond om te onderzoeken wat ze met hun leven wilden. Daarbij begeleidde ik ook een paar jongeren in hun ongeplande zwangerschap.
 • Bachelor en driejarige master Humanistiek. Humanistiek is een multidisciplinaire menswetenschap op het gebied van zingevingsvragen. Deze universiteit onderscheidt zich door het grote aantal praktische vakken, waarin o.a. gespreksvaardigheden vanuit presentie, existentiële- en narratieve begeleiding en gestalttherapie.

Waar spreken we af?

Zeist

Aanbod en tarief

De eerste kennismaking is gratis. Als je in de buurt van Utrecht of Amersfoort woont kan ik je voor de kennismaking ontmoeten. Anders kan dit via de telefoon of skype.

Voor de vervolg-gesprekken vraag ik € 85 per gesprek excl. 21% BTW en eventuele reiskosten.

Geld moet geen reden zijn om van begeleiding af te zien. Als je contact met me op neemt kunnen we een individuele regeling treffen.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet