Afscheid van mijn gezonde lichaam
Saskia Markx

Afscheid van mijn gezonde lichaam

Met als titel Hoe neem je afscheid van... ga ik op Lifestream bloggen. Ik begin dicht bij huis. Bijna een jaar geleden kreeg ik de diagnose: borstkanker. Dan gebeurt er veel met je. Een van die dingen is dat ik afscheid nam van mijn gezonde lichaam. Een verdrietige ervaring. "Houd er rekening mee dat je lichaam er na de operatie er niet meer uitziet als ervoor."

De boodschap voelde als een doffe, onwerkelijke dreun. "Ik ben bang dat ik geen goed nieuws voor je heb," zei de verpleegkundig specialist. Hoewel ik aan de gezichten van de mammografiebediener en verpleegkundigen die het biopt afnamen al iets meende af te kunnen lezen van wat me mogelijk boven het hoofd hing.

Kankerpatiënt

Overrompeld en toch alert, holde ik van afspraak naar afspraak en onderging onderzoek na onderzoek. Het plaatje werd duidelijk, de behandeling ook: chemotherapie en een operatie. Drie weken na de diagnose liep de eerste chemo mijn lichaam in. Drie weken daarna was ik kaal. Een zichtbare kankerpatiënt. Nog steeds totaal onwerkelijk.

De verpleegkundige die me voorbereidde op de operatie zei vlak voor de afspraak ten einde was: "O ja, nog één puntje, na je operatie ziet je lichaam er niet meer uit als daarvoor. Er zijn vrouwen die daar iets mee willen doen." Nu kwam dat natuurlijk niet als een verrassing, maar het zette me wel aan het denken. Ik wil hier iets mee, maar hoe doe je dat?

Hoe neem je afscheid van één van je borsten?

Afscheid nemen

Onderweg van het ziekenhuis naar huis kreeg mijn plan vorm. Onder de werktitel Afscheidstiet benaderde ik twee mij welbekende kunstenaars. De een had mij ooit als model gebruikt toen zij afstudeerde aan de Rietveldacademie. Zij schildert en fotografeert. De ander maakt beelden van keramiek. Beide waren hoewel de aanleiding niet vrolijk was gelijk enthousiast over dit project.

Monumentje

De fotograaf maakte twee prachtige series foto's met ontbloot bovenlijf, één in de prachtige tuin van mijn zus en schoonzus. De ander in een afgelegen weiland eveneens in de omgeving van Diepenveen, bij een indrukwekkende want zeer oude eikenboom. Een daarvan zit nu veilig opgeborgen, samen met afdrukken van de mri- en pet-scan in de porceleinen bol die rust in een mooie schaal. Een monumentje voor wat ik doorstaan heb.

KunstwerkSM-Sibrich_Veenland.jpg

Het was erg bijzonder om ook op een heel andere manier met deze ziekte om te gaan. Iets samen met anderen te creëren. Het dwong me ook om na te denken én te praten over de betekenis van deze kanker voor mij. Mentaal en fysiek.

Ik maakte van het afscheid een ritueel

Mensen vragen aan mij of ik het met dit kunstwerk de ziekte ook heb afgesloten. Nee, dat is niet zo. Met dit kunstwerk sloot ik niet iets af, maar maakte van het afscheid een ritueel. Het hielp in het hele proces, om grip te houden en geestelijk gezond te blijven.

Niet alleen dit kunstwerk hielp me. Naast heel veel anderen, waarmee ik praattte, knuffelde en huilde, sprak ik met een humanistisch geestelijk verzorger. Mede dankzij haar vragen die meteen de diepte ingingen, zoals wat betekent dit voor je? Hoe ga je om met deze ziekte? merkte ik dat ik daardoor goed tot de kern kon doordringen van de pijn en het verdriet dat kanker onherroepelijk met zich meebrengt.

Lifecoach of ritueelontwerper nodig?

Als je naast medische zorg behoefte hebt aan een goed gesprek, heb je een wettelijk recht op geestelijke verzorging. Vraag ernaar bij je ziekenhuis.

Heb je behoefte aan een ritueel op maat, neem dan contact op met één van de dienstverleners onderaan dit artikel.

Over de auteur

Saskia Markx is als marketing- en communicatiemedewerker verbonden aan het Humanistisch Verbond, deed de premaster Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek en werkt als eindredacteur aan Lifestream.

Photocredits: Erwin Vindl www.whynotart.at
Fotokeuze toelichting: nog nooit zoveel geknuffeld als tijdens deze periode

Het kunstwerk is gemaakt door Sibrich Veenland. Zij maakte ook de foto.

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet