Afscheid nemen hoe ga je ermee om?
Saskia Markx

Afscheid nemen hoe ga je ermee om?

Afscheid nemen doe je dagelijks. Ontzettend vaak doe je dat onbewust. Kies je voor het één neem je afscheid van het ander. Gelukkig gaat het vaak zo.

Maar er zijn ook momenten van afscheid die sleutelmomenten zijn. Waar je extra aandacht aan wilt besteden. Of zelfs moet besteden. Omdat het anders gaat knagen, aan je gaat vreten, je met een onbestemd gevoel achter blijft.

Verwarring na een afscheid

Bijvoorbeeld als jezelf of iemand in je omgeving ernstig ziek is en gaat sterven, je een nieuwe baan krijgt, je relatie misgaat, je verhuist, of als je door ziekte afscheid moet nemen van je gezonde lichaam. Of dat van je partner. Een sleutelmoment is een moment dat je leven verandert. Verwarring oplevert. Dat merk je niet altijd meteen.

Misschien loop je al een tijdje rond met een vaag gevoel en heb je er behoefte aan dat concreet te maken, de diepte in te gaan. Hoe zet je een vaag gevoel om in de juiste vragen?

Over welke vragen gaat het?

Dit soort vragen heeft te maken met levensbeschouwing en verdieping. En daar is Lifestream in gespecialiseerd. Want bij het formuleren van jouw levensvragen kun je wel wat inspiratie gebruiken of juist iemand om mee te sparren.

Informatie, verhalen en dienstverlening over afscheid

Lees op Lifestream hoe je een moment van afscheid markeert, hoe anderen het doen en wat je daarvan kunt gebruiken of hoe je het juist niet zou willen doen. Welke vragen stellen anderen en hoe hebben zij ze beantwoord? Wat heeft hen daarbij geholpen? Wat stelt gerust? Hoe vind je troost? En als je er zelf niet uitkomt, vind je onderaan de pagina dienstverleners die je er graag bij ondersteunen.

Vastlopen bij een rouwproces

Ik vind het helemaal niet vreemd of erg als je erbij vastloopt. Dat klinkt misschien gek, maar afscheid nemen of rouwen is niet eenvoudig en er zijn geen regels voor. Daar moet je zelf achter komen.

To do-lijst

Dat lukt vaak beter met een sparringpartner: experts die de juiste vragen stellen om die van jou boven water te krijgen. Leven noch afscheid nemen is een invuloefening of het afvinken van een to do- of tiplijst. Wel kan zo'n lijstje een goed begin zijn voor je eigen lijst. Lees erover op Lifestream en kijk welke diensteverleners je verder kunnen helpen. Want met de juiste vragen ga je de diepte in en werk je actief aan je levensgeluk.

Over de auteur

Saskia Markx is als marketing- en communicatiemedewerker verbonden aan het Humanistisch Verbond, deed de premaster Humanistiek aan de Universiteit voor Humanistiek en werkt als eindredacteur aan Lifestream.

Photocredits: Erwin Vindl www.whynotart.at

Lifestream plaatst functionele -, analytische- en advertentie cookies, voor een goed functionerende website, gepersonaliseerde dienstverlening en advertenties. Zie ons privacy statement voor meer informatie.

Ja, ik accepteer cookies Nee, liever niet